Type Here to Get Search Results !

Јерусалимска патријаршија осуђује став Израела према хришћанском слободном исповедању вере


Јерусалимска патријаршија објавила је прошле недеље саопштење у којем осуђује одлуку Израела да забрани хришћанима богослужење на гори Тавору на празник Преображења Господњег, 19. августа.


Нажалост, ово није био изолован случај, напомињу у Патријаршији, већ само још један у низу потеза против слободе обављања богослужења хришћана у Светој земљи.

Јерусалимска патријаршија се „искрено нада да ће израелске власти преиспитати свој став према нејеврејским верским обичајима, потврдити основна права хришћана и одупрети се препуштању преовлађујућим радикалним тенденцијама.

У саопштењу стоји:

„Недавна одлука израелске полиције да забрани верницима хришћанима да учествују у светим службама везаним за  празник  Преображења Господњег на гори Тавору, наводећи непостојање потребних владиних одобрења и дозвола, довела је до затварања овог светог места за хиљаде верника, што је за осуду.

Ова одлука, која подсећа на прошлогодишњу забрану слично време, оставила је Јерусалимску патријаршију у неприлици. Понављано израелско приказивање хришћанских молитви и верских свечаности као приватних догађаја који захтевају мере безбедности – приступ који је сасвим далеко  од духовне суштине ових догађаја – служи као упорни изговор како би се  хришћани ометали у исповедању своје вере. Такве радњу одбацују интегралну улогу хришћана у друштвеном ткиву и намећу непотребна ограничења уместо  да држава обавља  своју дужност у олакшавању обављања верских радњи.

Овај став који је за жаљење није изолован; сличне препреке су квариле и друге свете догађаје, као што је било на  Велику суботу у Јерусалиму. На израелским властима је обавеза да подржавају неприкосновена права слободе веровања, приступа Светим местима и несметаног обављања верских свечаности – права која су инхерентна и гарантована међународним правом аутохтоној хришћанској заједници у Светој земљи.

У ишчекивању да се избегне понављање прошлогодишњих догађања током празника Преображења Господњег, Патријаршија је нормално комуницирала са израелским министром унутрашњих послова пре више од месец дана. Међутим, одлука полиције неочекивано је осујетила природно право верника на богослужење. Патријаршија се искрено нада да ће израелске власти преиспитати свој став према нејеврејским верским обичајима, афирмисати основна права хришћана и одупрети се препуштању превладавајућим  радикалним тенденцијама.“


Превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић


Извор: Оrthochristian.com