Type Here to Get Search Results !

На празник преподобне Параскеве Епископ новосадски и бачки богослужио у новосадском саборном храму


У четвртак 14/27. октобра 2016. године,  на празник Преподобне матере Параскеве,  Евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење братства Саборног храма и новосадских ђакона.




Обраћајући се пристнима Владика Иринеј је у еванђелској беседи између осталог истакао: Име ове преподобне светитељке значи припрема, а будући да је петак дан уочи суботе, дан када су се припремали за празник, и због тога су њено име наши сународници превели са „петак“.  Апостол Павле каже да је Стари Завет васпитач-припрема за Христа, а у Новом смо сви једно у Христу, као чланови Цркве. Апостол Матеј поново у знаку припреме говори о мудрим и лудим девојкама које се сусрећу са жеником Христом. Ово нам указује на садржину живота ове светитељке, иако о њеном пореклу и животу немамо много података. Њене мошти су под најездом Турака обишле многе православне земље и многима давали исцељење који су са вером у њене молитве приступали, одатле велико поштовање према њој.
Напослетку је Владика честитао празник вернима, а посебно је поздравио оне који свету Параскеву поштују као заступницу својих домова.