Type Here to Get Search Results !

Митрополит Иларион служио обред присаједињења Православној Цркви


На 27. недељу по Духовима, 5. децембра 2016. године, на дан када се светкује Св. Спиридон Тримитунски,  председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион служио је у московској цркви иконе Матере Божије „Радост свих ожалошћених“ обред присаједињења Православној Цркви оних који су привремено отпали од ње, одлазећи у раскол или секту.


На овај дан 115 људи одрекло се паганизма, секташких заблуда и расколничких погрешних ставова.  Митрополит им се обратио поученим речима:
„Ја честитам свима вама, драга браћо и сестре, завршетак вашег поновног присаједињења Цркви Христовој.
Господ је дозволио свима вама да упаднете у разне заблуде. Ви сте научили из сопственог искуства све ваше опасности и грпзни учинак који су оне имале на људску душу, ум и духовни развој.
Ви сте искусили сву снагу зла над вама, али промисао Божји вратио вас је у Цркву. И сада, када се поново сједињујете са Црквом, Господ вас поново зове да живите хришћанским животом, да напредујете у знању истине и ходите из силе у силу (Пс. 83,8), на путу духовног усавршавања. И нека ваш водич на овом путу буде Сам Господ Исус Христос.
Читајте Јеванђеље сваки дан тако да се Реч Божја стално чује у вашем уму и у вашем срцу; да кроз Свето Јеванђење Господ Исус Христос буде увек присутан у вашем животу и да се Он обраћа вама сваки дан, тако да чујете Његов глас и да ускладите свој живот са Његовом Речју.
Потрудите се да не пропуштате недељне и празничне службе. Причешћујте се светим тајнама, сједините се са Господом Исусом Христом не само духовно, већ и физички, отварајући своје срце Спаситељу, Оном који је готов да дође, да се насели и живи са вама, и да делује кроз вас.
Исповедајте своје грехове у тајни исповести да бисте добили опроштење од Господа и да бисте прочистили душу од вашег грешног прљања. Пробајте да живите према божанским заповестима и да чините добра вашим ближњима. А ко су ваши ближњи? Господ одговара у Јеванђељу: ближњи су сви они којима је потребна ваша помоћ, и сви који су близу вас (Лука 10,25-37)“