Type Here to Get Search Results !

Одржано предавање на актуелне теме наше вере у Зајечару


Предавање на тему „Поштовање светитеља у Православној Цркви“, одржао је у уторак 24. јануара 2017. године, јереј Марко Пајчин, парох неготински и докторанд на Православном Богословском факултету у Београду, у просторијама Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару.


Присутне је поздравио Преосвећени владика тимочки г. Иларион, који је истакао важност сваког сведочења и поучавања хришћанских верника у времену у коме живимо, управо овим предавањима и разговорима о вери, којима сазнајемо и утврђујемо најзначајније истине православног хришћанског живота.
На почетку предавања, отац Марко је указао на значај појма „време“ у Православној Цркви, а нарочито у њеном богослужбеном животу. Светитељи су исти јуче, данас и сутра, увек присутни, нису само историјске личности, већ свакодневни молитвеници наши пред Богом живим. Узимајући учешћа у животу Цркве, верник има могућност да се његов живот преобрази и да у своје постојање угради вечност и бесмртност. Прослављање светитеља нам показује да је то могуће, и њихов пример непрестано нас поучава и опомиње да тежимо животу који ће бити у заједници са Богом. Говорећи о смислу хришћанских празника, предавач је указао да тада не чинимо ништа друго, него прослављамо Бога и свете угоднике Божије у светој Евхаристији као заједници Тела и Крви Христове, чиме и сами задобијамо благодат и  радост будућег Царства још овде на земљи. Посебна пажња указана је потреби за молитвеним посредништвом светитеља пред лицем Божијим, који су наши заступници налазећи се у великој милости пред Богом. У другој половини вечерашњег предавања, отац Марко је говорио о историјском, етнолошком и обредном настанку, развоју и прослављању крсне славе.
Након излагања, уследила су питања присутних о овој и другим темама нашег верског живота.