Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављена слава Светосимеоновског храма у Ветернику


Прослава празника преподобног оца Симеона Мироточивог ове године започета је свечаним празничним бденијем. Бденије су служили: протојереј Стојан Билић, настојатељ Светогеоргијевског храма у Новом Саду, протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други и ђакон Александар Билић, сабрат Светоуспенског храма.




На сâм дан храмовне славе, Литургијско сабрање предводио је архијерејски намесник новосадски први, протојереј-ставрофор Миливој Мијатов уз саслужење протојерејa Јована Кисина из Мола, протојереја Стојана Билића, старешине Светогеоргијевског храма у Новом Саду,  протојереја Предрага Толимира, сабрата храма светих Кирила и Методија у Новом Саду, протојереја Предрага Билића, пароха ветерничког, протонамесника Милета Мајкића из Футога, потонамесника Миливоја Шемића из Футога, презвитера Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника и сабрата Светосавског храма у Новом Саду, презвитера Селимира Вагића,  војног свештеника и сабрата храма Вазнесења Господњег на Клиси и презвитера Зорана Регодића из Чуруга. Литургијско сабрање је својим дивним појањем увеличао и хор Светог Јована Крститеља из Бачке Паланке.


После прочитаног недељног и празничног Еванђеља, архијерејски намесник Миливој Мијатов је подсетио све сабране на поуке припремних недеља за предстојећи Велики и часни пост и позвао све верне да се духовно спреме за подвиг поста, измиривши се најпре сами са собом а потом тражећи и дајући опроштај свима који су се о нас огрешили. Као пример свих наведених еванђелских врлина прота Миливој је истакао пример нашег родоначелника преподобног и богоносног оца Симеона Мироточивог који је пред крај свога живота узео на себе ангелски образ и пошао за својим најмлаћим сином монахом Савом и показао смирење као једини и прави пут спасења. На крају, прота Миливој је честитао храмовну славу свим верницима сабраним у ветерничком храму.

После заамвоне молитве освећен је славски колач са овогодишњим кумом и великим ктитором Светосимеоновског храма господином Миланом Маријанцем и његовом породицом.


После освећења славског колача и жита, старешина храма, презвитер Бранислав Ђурагић, се са неколико речи захвалио архијереском намеснику, протојереју-ставрофору Миливоју Мијатову на пастирским и духовним поукама, заблагодарио је служашчим свештеницима на саслуживању, верном народу на неуморној помоћи у одржавању и украшавању храма. Такође, захвалио се кумовима, господину Милану Маријанцу, који су неуморни дародавци храма. Посебну захвалност је добио и хор Светога Јована Крститеља из Бачке Паланке, јер су својим умилним појањем учинили ову храмовну славу величанственом.







































Извор: Беседа