Type Here to Get Search Results !

Празник Сретења Господњег свечано прослављен у Новом Саду


У среду, 2/15. фебруара 2017. године, на празник Сретења Господњег, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, Eвхаристијским сабрањем началствовао је Високопреосвештени Митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, уз саслужење Епископа новосадског и бачког господина Иринеја и Епископа франкфуртског и све Немачке господина Сергија, архимандрита Дионисија Каламбокаса, протопрезвитерâ-ставрофора: Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, Милоша Весина, пароха јужночикашког и ленсиншког и Душана Колунџића, протопрезвитерâ Жељка Тешића, настојатеља храма Светих Козме и Дамјана у Футогу, Жељка Латиновића, настојатеља Светоуспенског храма у Новом Саду, протонамесника Бранислава Мркића, архијерејског намесника новосадског другог, презвитера Томислава Живковића, новопостављеног пароха у Парагама, презвитера Александра Игњатова, пароха Светосавског храма у Новом Саду, презвитера Леа Малешевића, пароха каћког, братства Саборног храма, као и новосадских ђакона.  




Прота Милош Весин је беседећи после прочитаног Јеванђелског одељка рекао: ,,Данас је празник закона, али и не мање Законодавца. Господ наш Законодавац, вођен љубављу према човеку и жељом да он дође у познање истине, и сам испуњава Закон, иако није имао потребу за тим. Данашњи празник има и социјалну димензију, јер нам указује на моменат да су родитељи у четрдесети дан довели дете пред Господа. Будућност Цркве Христове није у младима него је будућност младих у Цркви. Свети Симеон је у једном дану држао Господа на својим рукама, а ми причешћујући  се Тајнама тела и крви Христове непрестано носимо Господа у срцима својим.”

 Током Литургије владика Иринеј је у свештени ђаконски чин рукоположио Младена Сантовца вероучитеља из Каћа.

У славу Божју током свете Литургије појали су чланови Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада.


Гости на светој Литургији, били су архимандрит Дионисије Каламбокас, старешина манастира Петра из јелинске Митрополије Тесалиотиде и Фанариофарсалона и његова духовна чада. Архимандрит Дионисије је у посети нашој Епархији заједно са својим духовним чадима, монасима и монахињама, који углавном не потичу из традиционалних православних средина него нам долазе из Немачке, Норвешке, Холандије, Швајцарске, Словеније, па и Израела.

После свете Литургије уприличено је послужење у просторијама Црквене општине новосадске.