Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион на празник Светог мученика Трифуна служио у буковској светињи


Празник светог Трифуна прослављен је 14. фебруара 2017. године у Светониколајевској обитељи манастира Буково, светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион. Саслуживали су свештеномонаси буковске светиње и гости из Жичке епархије, архимандрит Дамјан (Цветковић) и протосинђел Сава (Илић).



Манастирској обитељи и сабраним верницима отац Дамјан је пренео поздраве Преосвећеног владике жичког г. Јустина, са поруком да се он радује напретку и духовном узрастању овог манастира и Епархије тимочке коју сада предводе млади и енергични људи, са духовним искуством које су годинама стицали у овој светињи поред свог духовног оца. Потом је отац Дамјан заблагодарио Господу на данашњем доласку, сећајући се времена када је и сам дуго година духовно стасавао уз своју сабраћу манастира Буково.


 Владика Иларион је захвалио на срдачном поздраву духовног оца владике Јустина, на његовим молитвама и бризи за ову Епархију и њене житеље, рекавши да сви осећамо милост и човекољубље Бога нашега, и да је потребно да се молимо једни за друге. Господ је тај који све нас призива у небески живот, дајући нам кратке радости у овоме свету. Владика је честитао празник светог Трифуна свим окупљеним винарима и виноградарима неготинског краја, пожелевши им благородну годину са добрим временом и добрим здрављем. Потом је подсетио на значај манастира Буково и његову производњу добрих вина, додајући – да се не може „град сакрити кад на гори стоји“, а то је управо овај манастир који духовно сабира вернике, али и чланове неготинског удружења винара, којима нека је срећна и благословена прослава светог Трифуна - рекао је владика. У манастирском винограду, владика је уз традиционално орезивање лозе, благословио виноградарски и воћарски род ове године.

Успешни произвођачи вина из Неготина и верници су позвани на дегустацију вина и послужење у мнастирском конаку.