Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Слава хорова при Светосавском храму и прашчално вечерње


Прослављајући блажену успомену на нашег Оца Светог Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2017. године. и радујући се заједно са мешовитим хором за одрасле Мокрањац и Дечјим хором Растко, који су тога дана прославили крсну славу, одслужена је света Литургија у цркви Светог Саве на Врачару.


Празничном Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Стојдин Павловић, а саслуживало је братство Светосавског храма, уз појање поменутих хорова. Гђа Милица Тишма је дириговала хором за одрасле, док је дечјим хором дириговала Јелена Јеж.

Нарочито су све присутне у цркви обрадовали чланови дечјег хора, који су отпевали на Литургији по први пут Иже херувими.Ову тешку композицију деца су савладала и научила, преданим и искреним радом са својим диригентом.

После заамвоне молитве окупили су се сви присутни чланови хора и верни народ испред светог олтара, преломивши славске колаче и отпевавши стихиру Данас нас сабра благодат Светога Духа..
Прота Стојадин је поздравио и честитао крсну славу свим члановима оба хора, у име настојатеља храма Епископа топличког г. Арсенија и братства храма, пожелевши им да много година певају у славу Божју и украшавају богослужења, после чега се чуло громогласно: На многаја љета!

Праштално вечерње у Светосавском храму


Велики часни васкршњи пост започиње праштањем. Тим поводом свештеници Светосавског храма заједно са многобројним верним народом сабрали су се 26. фебруара 2017. године у цркви Светог Саве на Врачару како би једни другима у смирењу затражили опроштај и тако започели Велики часни пост измирени једни са другима.

Вечерњом службом је началствовао протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, који је после молитве Светог Јефрема Сирина и великопосних метанија, прочитао три молитве пред почетак поста.

По устаљеној пракси, прво су свештеници целивали икону Господњу и један другог, а потом је прилазио и присутни верни народ следивши истим примером и измиривши се међусобно, добише благослов од свештеника водом богојављенском.

Свечано вечерње богослослужење је увеличао хор Мокрањац под диригентском палицом Милице Тишме, који је тога дана прославио своју крсну славу Светог Симеона Мироточивог, заједно са светосавским дечјим хором Растко којим предано диригује Јелена Јеж. Прашталној служби је присуствовао и председник Општине Врачар др Милан Недељковић.