Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион освештао нову капелу у Јабуковцу


Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је 29. јула 2017. године светом архијерејском Литургијом у цркви Вазнесења Господњег у Јабуковцу, уз саслужење свештенства неготинског намесништава.
На Литургији је појао хор неготинског Саборног храма и монахиње из манастира Вратна. Поред многобројних верника, Литургији је присуствовао председник општине Неготин г. Владимир Величковић са сарадницима.


Епископ је у беседи говорио о јеванђелској проповеди о вредности изговорене речи. Подсетио је да ће сваки човек по својим речима бити оправдан или осуђен, зато наше речи треба да буду примерене јер уста говоре од сувишка срца. То значи да сваки човек по начину живота који води из свога срца износи речи које одговарају његовом или врлинском или грешном животу. – Човек који врлински живи чува речи мудрости у своме срцу и не говори много и не хвали се собом, насупрот ономе који осуђује друге и увек му је други човек крив за све невоље које га сналазе. Како говоримо, тако мислимо и осећамо. Колико је реч важна видимо и по томе што се Господ наш Исус Христос оваплотио као Син Божији, тј. као Реч Божија и Смисао и Он је као живи Бог себе назвао Речју. Зато је потребно пазити на речи које изговарамо и редовно долазити у цркву, јер се у њој молимо, али и исправљамо живот наш по јеванђелском мерилу – рекао је владика.
Потом је у цркви служен десетогодишњи помен за невино пострадале жртве убијене у овом месту од стране њиховог мештанина из неразјашњених породично – комшијских разлога пре десет година. Цео догађај се и данас са тугом памти у овом крају.


У пратњи свештеника, верног народа и надлежног пароха протојереја Влајка Банковића, владика је освештао новосаграђену капелу на месном гробљу, у којој ће се убудуће обављати богослужења приликом опела и парастоса. Донатор за изградњу капеле је г. Радивоје Петрикић са породицом, који већ дуги низ година успешно живи и ради као адвокат у Бечу.
Владика је након освећења рекао да је свето место где се сви налазе данас, јер на овом гробљу почивају преци свих житеља Јабуковца, они који су изградили село и храм у коме живе и моле се Богу.- Сабрали смо се овде, истакао је владика, да осветимо овај Параклис, да он буде на корист житељима када се опраштају од својих најближих. Ово није само место жалости, већ и радости за свакога ко верује и наду полаже у живога Бога и Васкрсење знајући да ћемо се са својим прецима сусрести у Царству Божијем када за то дође време. Трагедија нашег народа је у томе да нам се школе затварају, а гробља увећавају, зато треба да јачамо породичне вредности и да сви као заједница радимо на побољшању наталитета, јер Господ дарује земљу ономе ко има потомство и наслеђе – поручио је владика.


На предлог проте Влајка, Епископ Иларион је уручио архијерејску захвалницу г. Радивоју Петрикићу за све што је учионио и планира да учини за своју цркву и своје село.
За све уважене госте, на овај значајан дан за мештане Јабуковца, приређена је свечана трпеза.