Type Here to Get Search Results !

Свети Пророк Илија - Крсна слава Епископа сремског Василија


На празник Светог пророка Илије, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије прославио је крсну славу. Тим поводом, свету архијерејску Литургију у Катедралном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима служио је Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке и изабрани бихаћко-петровачки г. Сергије, уз саслужење владике Василија и бројних свештеника и ђакона из више епархија наше Свете Цркве.

Ова света Литургија била је прилика за још један радостан догађај којим је обогаћена Црква Божја. Владика Сергије рукоположио је свога клирика г. Марка Радмила у свештени чин ђакона. Владика Сергије је након свете тајне рукоположења честитао ђакону што се удостојио овог свештеног чина, рекавши сабраном народу да ће новорукоположени бити ђакон у Нирнбергу поред свога оца, проте Маринка Радмила.

Након свете Литургије, владика Сергије је освештао славско жито и преломио колач свечара, владике Василија, пожелевши му да на многа и блага лета управља Црквом Божијом у Срему.

Потом је у просторијама Патријаршијског двора приређено послужење и ручак за Владикине госте, у име којих се на трпези обратио протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дугогодишњи секретар владике Василија. Он је истакао како је у протекле 31 годину, десницом и трудом епископа Василија, Сремска епархија доживела духовни процват и обнову светих цркава и манастира. Прота Велизар пожелео је Преосвештеном да у тој снази и мудрости још дуго води и напаса паству коју му је Господ поверио.