Type Here to Get Search Results !

У навечерју славе – Бденије и монашење у Цетињском манастиру


Празник Светог апостола и јеванђелиста Луке и Светог Петра Цетињског у Цетињском манастиру започео је свечаним празничним бденијем које је служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз присуство Архиепископа цетињског Митрополита црногорско – приморског г. Амфилохија, Митрополита дабробосанског г. Хризостома, Епископа тимочког г. Илариона, великог броја свештеника, свештеномонаха, монаха, монахиња и вјерног народа који се сабрао око ћивота Светог Петра.




У току бденија Митрополит Амфилохије замонашио је у чин мале схиме искушеника Цетињског манастира Слободана Регодића, коме је дао монашко име Лука.
Митрополит Амфилохије је рекао да су милиони људи кроз вјекове ходили за Христом, исцјељивали се Њим и просвећивали се свјетлошћу богопознања.


„Благодарећи том додиру, том присуству Христом, и Његовом обећању да ће остати са нама до краја свијета и вијека, наставља се, ево, Његово свједочење. Ево, душе гладне и жедне Бога, као и у прошлим вјековима, ево и данас настављају да ходе за Њим“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је казао да се нови монах Лука исто тако дотакао Господа, срцем својим, својим умом и својом вјером.


„И ево, тај додир га је привео овом светом ангелском чину, да се обуче у свеоружије Божје, против сваке силе демонске и свега онога што човјека одвлачи од тог додира, од тог сусрета са живим Богом“, казао је Митрополит Амфилохије.