Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион началствовао Евхаристијским сабрањем у Великој Јасикови


Поводом прославе храмовне славе Преподобне мајке наше Параскеве 27. октобра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларон служио је свету архијерејску Литургију у Великој Јасикови код Зајечара. Епископу су саслуживали протојереј мр Игор Ивковић, архијерејски намесник зајечарски, јереј Марјан Керчуљ, парох салашки и јерођакон Илија. На литургији је појао хор Саворног храма Свете Тројице из Неготина.


Пред великим бројем сабраних верника, владика је беседио честитајући празник и храмовну славу. Подсетио је да је овај храм један од најстаријих у Епархији и да је ово први пут да као Епископ богослужи у њему, као и да на жалост, живимо у временима када се наша села и школе у њима гасе, па је зато веома значајна недавна обнова унутрашњости овога храма и присуство деце на литургији. Владика је потом поучио о јеванђелској причи о мудрим и лудим девојкама, рекавши да се прича не односи на женски род, већ говори о људским душама. – Мудре девојке су попут свете Петке, која је имала Господа за путеводитеља и помоћника у своме животу и којој је Царство Божије био једини циљ. Сви други људи који се ослањају само на земаљске законе и нису у храмовима на молитви, који немају мали иконостас ни у својој души, ни у своме дому, тј. не моле се Богу у срцима својим, представљају луде девојке. Све у овоме свету једнога дана ће нестати и зато треба имати Христово Јеванђеље за пут и науку, јер је човек свакодневно заокупљен различитим информацијама преко средстава информисања из свих делова света, које њему нису на корист и тада губи прави смисао и циљ у своме животу. За човека је корисно да је у заједници са Богом, да му се моли, и у миру и радости поживи на земљи, живећи по заповестима Његовим и наслеђујући тако живот вечни. Сваки дан треба да узносимо молитве говорећи – Хвала ти Господе што си нам даровао живот, подари нам благодат твоју и научи нас како да данашњи дан проведемо по твојој светој вољи, да чинимо добро, да никоме не наудимо и д.ођемо до краја данашњег дана.. – а увече – Господе теби слава и хвала -. То је потребно да чинимо свакога дана и часа, а душе ће се наше убројати у оне мудре девојке и спремне ући на свадбену вечеру, а то је вечно Царство Божије у заједници са Богом и свима светима – рекао је владика.


Домаћин храмовне славе ове године био је Видоје Трујкић са породицом из Велике Јасикове.
У току празничне трпезе, надлежни парох отац Марјан Керчуљ је захвалио свим приложницима на њиховој донацији за обнову храма и позвао их да и надаље помажу своју свету цркву, да  долазе у храм и доводе децу на свето причешће.