Type Here to Get Search Results !

Јерусалимски патријарх Теофило код папе Фрање


Папа Фрања је примио Његово Блаженство патријарха јерусалимског Теофила у понедељак 23. октобра 2017.  У патријарховој пратњи налазио се генерални секретар архиепископ константински Аристарх.

Током разговора Патријарх је споменуо Његовој Светости папи недавно искрсли проблем свих хришћанских Цркава у Светој Земљи изазван, прво, законским предлогом 40 чланова израелског Парламента (Кнесета) који би, ако би био озакоњен, порицао права хришћана да слободно поступају са својим имањима, и, друго, недавном одлуком израелског Окружног суда у Јерусалиму који је подржао неауторизоване и нелегитимне уговоре који се тичу имовине код Врата Јафе, а чији је власник Јерусалимска Патријаршија. Његово Блаженство је замолио подршку  Његове Светости папе по овде споменутим питањима и очувању статуса кво, нарочито у Старом граду Јерусалима, који је одувек гарантовао права и обичаје Јеврејског, Хришћанског и Муслиманског кварта у Старом граду.

Његово Блаженство Патријарх Теофило заблагодарио је папи Фрањи и пожелео му благодат Светог Гроба у обављању његовог пастирског рада као предстојатеља Римокатоличке Цркве и подарио му икону Рођења Христовог.

Овај проблем који се не тиче не само Јерусалимске Патријаршије већ и свих хришћанских Цркава Свете Земље, Његово Блаженство је истакао и у разговорима са другим римокатоличким великодостојницима, као што су:  надбискуп Галагер, секретар за односе са државама; кардинал Кох, председник Понтификалног савета за неговање хришћанског јединства; кардинал Торан, председник Понтификалног савета за међурелигијски дијалог, и кардинал Паролин, државни секретар.