Type Here to Get Search Results !

Разговори између поглаварâ Руске и Румунске Православне Цркве


Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил и Његово Блаженство Патријарх румунски Данило водили су разговоре у Патријаршијском двору у Букурешту.

У разговорима су учествовали из Руске Православне Цркве – митрополит волоколамски Иларион, шеф Одељења Московске Патријаршије за спољне црквене односе (ОСЦО); архиепископ солнечногорски Сергије, начелник Административног секретаријата Московске Патријаршије; протојереј Игор Јакимчук, секретар ОСЦО за међуцрквене односе; о. Александар Волков, шеф Патријаршијске прес службе; и протојереј Андреј Бондаренко, вршилац дужности шефа Патријаршијске службе протокола.

Са стране Румунске Православне Цркве били су митрополит трговиштански Нифон, начелник Одељења за спољне црквене односе Румунске Патријаршије; протојереј Михаило Тица, патријархов саветних за међународне односе; и ђакон Евгеније Роготи, члан особља Патријаршије.

У току двочасовног братског разговора, одржаног у атмосфери заједничког разумевања, поглавари су разменили мишљење о служби и различитим видовима рада Руске и Румунске Православне Цркве и о међуцрквеној сарадњи.

Патријарх Кирил је посебно говорио о предстојећим догађајима у Москви посвећеним стогодишњици Помесног сабора 1917-1918, васпостављању Патријаршије и избору Св. Тихона на патријаршијски престо, као и о почетку ере прогона Руске Православне Цркве. Патријарх Данило је позван да учествује у овим свечаностима.

Поред билатералних односа, разговарали су и о темама попут ситуације са хришћаниа на Блиском истоку, помоћи прогоњеним хришћанима, о стању у Украјини и миротворачкој улози Украјинске Православне Цркве. Посебно су разматрани проблеми који су везани за агресивне акције неканонских група и представника Гркокатоличке Цркве, повреду људских права у Украјини и покушаје одређених снага да лобирају за дискриминишуће нацрте закона.