Type Here to Get Search Results !

Смисао и значење свете Литургије


Филм Смисао и значење свете Литургије, аутора мр Александра Сворцана, у трајању од  50 минута посвећен је српском народу у циљу очувања и јачања српске духовне традиције.

Пројекат је рађен у сарадњи са Министарством културе Републике Србије у току 2014. и 2015. године у оквиру конкурса за нематеријално културно наслеђе, а коначно финализован 2017. године, након три године интензивног рада. Филм је конципиран тако да гледаоца постепено уведе у свет Православља и то кроз разумевање читавог тока најважнијег богослужења Свете Цркве - свете Литургије.

Будући да је филм намењен првенствено младима, аутор се потрудио да материју што више прилагоди ђацима, првенствено онима који слушају предмет веронауку. Образовној и педагошкој сврси овог пројекта нарочито доприносе епизоде убачене у основни ток филма, у виду моралних поука академика Владете Јеротића. Тако се у епизодама говори како да постанемо бољи, а да не будемо гори; о амбицији младих и избору правог занимања; о разлици између пркоса и ината; а нарочито о томе како да се потрудимо да постанемо добри хришћани.

Аутои и издавач се надају да ће филм наићи на добар одзив код српског народа у матици и дијаспори, да ће приближити младима веронауку, а српском народу помоћи да задржи духовну самосталност и поврати пољуљане истинске моралне вредности.

Издавач: Манастир Вазнесење - Овчар Бања, аутор пројекта: мр Александар Сворцан. ДВД и брошура се засада могу купити у продавници Српске патријаршије у Београду, у продавници Епархије жичке у Краљеву и у манастиру Вазнесењу.