четвртак, 05. април 2018.

Патријарх Кирил: Среброљубиви човек је у потпуној власти ђавола


На Велику среду, када Православна Црква обележава спомен на Јудину издају, Свјатјејши Патријарх Кирил је, у својој Првосветитељској беседи, обратио посебну пажњу на грех среброљубља који је толико распрострањен у наше време.

–Среброљубље, којим је био обузет и ухваћен Јуда, представља врло опасан грех, – подвукао је Свјатјејши Патријарх, – Према речима светог Јована Златоустог, среброљубиви човек не само да неће моћи да испуни заповест Христову да воли непријатеља свог, већ тај ни ближњег свог не може да воли.

„Среброљубље је опасна духовна болест, где новац и материјалне вредности постану најважнији циљ у животу.Човека плени могућност да задобије неку власт, да проширује своје могућности, да задовољава своје потребе. Ради тога он и стиче новац. Међутим, у неком тренутку, када се стицање претвори у страст, тада овај човек више не размишља како би могао да потроши новац, – главни циљ његовог живота постаје стицање материјалних средстава.

Среброљубиви човек не може да има никакве идеале, јер среброљубље засењује све могуће идеале и вредности. На крају, такав човек потпада под пуну власт ђавола, који управља њиме посредством новца“, – подвукао је Патријарх.Нема коментара:

Постави коментар