Type Here to Get Search Results !

Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски - Слава Православне Епархије врањске


У навечерје празника и славе Православне епархије врањске, Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, 13. јуна 2018. године, у Свеправославном центру "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" у Врању, служено је празнично бденије у цркви Преподобног Јустина и одржана је свечана академија у Галерији родне куће Авве Јустина.

Повезане вести:





Празнично бденије служио је Његово Преосвештенство епископ врањски Пахомије, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије врањске. Својим појањем празнично сабрање увеличале су монахиње манастира Светог првомученика и архиђакона Стефана у Горњем Жапском. После бденија, у Галерији родне куће Преподобног Јустина одржана је свечана академија.

У културно-уметничком делу програма академије учествовале су монахиње из манастира Светог Стефана, ученици Гимназије "Бора Станковић" у Врању, ученице средње Медицинске школе у Врању и Музичке школе "Стеван Мокрањац" из Врања. С обзиром на то да је Православна епархија врањска посветила 2018. годину новопроглашеним светитељима Српске Православне Цркве, Светим Сурдуличким мученицима, присутни су могли погледати и изложбу о страдању српског живља и свештенства Српске Цркве у бугарској окупационој зони за време Првог светског рата. О страдању из тог времена присутне је подсетио протојереј Небојша Стојадинов.


Поводом епархијске славе, присутнима се обратио и епископ врањски Пахомије, који је уједно и отворио изложбу. Изложбену поставку приредили су Православна епархија врањска и Архив СПЦ, а ујправо она је први пут представљена публици у Сурдулици 28. и 29. маја 2018. године, поводом прве славе Светих Сурдуличких мученика.  


На сам дан прославе Преподобног Јустина и славе Епархије врањске, 14. јуна 2018. године, у Саборној цркви Свете Тројице у Врању служена је Света Литургија, којом је началствовао Његово Преосвештенство епископ нишки Арсеније, уз саслужење домаћина епископа врањског Пахомија, свештенства и монаштва Епархије врањске и Епархије нишке, а литургијском сабрању и епархијској слави присуствовале су и монахиње из манастира Решковица (Епархија браничевска) ,као и градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине Врања др Дејан Тричковић, пуковник Слободан Стопа, командант 4. бригаде Копнене војске, г. Милош Стојковић, повереник манастира Хиландара. и многобројне друге званице. Беседу о Преподобном Јустину Ћелијском и Врањском произнео је епископ нишки Арсеније, који је уједно и поздравио присутне и свим епархиотима Епархије врањске честитао славу.

По завршетку Свете Литургије, од Саборног храма до Свеправославног центра, где се налазе родна кућа и прва црква подигнута у част Преподобног Јустина, обављена је литија, а епископи нишки Арсеније и врањски Пахомије благословили су славске колаче и жита.


Као и претходних година, по завршетку богослужбеног дела епархијске славе, подељене су награде истакнутим учесницима на епархијском такмичењу из Веронауке, а дипломе, књиге и новчане наград  награђенима уручили су епископи и градоначелник Врања. Најбоље рангираним ученицима на епархијском такмичењу из Веронауке, уз несебичну подршку и помоћ г. Милоша Стојковића, као резултат дугогодишње и успешне сарадње, Православна епархија врањска, Царска Лавра манастир Хиландар и Општина Чајетина, омогућили су бесплатан седмодневни боравак на Златибору.

Трпезом љубави у порти Свеправославног центра, коју су за ову прилику приредиле чланице Кола српских сестара "Преподобна Анастасија" и чланови Јустинове омладине, завршена је прослава празника Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског и славе Епархије врањске.