Type Here to Get Search Results !

Свечано прослављена слава Светоуспенског храма у Новом Саду, богослужио викарни Епископ мохачки Исихије


На дан када се сећамо и молитвено празнујемо Пресвету, Пречисту, Преблагословену Владичицу нашу Богородицу, 15/28. августа 2018. године, Празник Успенија Пресвете Владичице наше Богородице заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. 




Овај празник је храмовна слава Светоуспенске цркве у Новом Саду. Бденије уочи празника служио је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, старешина Саборног храма у Новом Саду, уз саслужење протопрезвитера Предрага Билића протонамесника Драгољуба Клисарића, презвитерâ Милана Ђурића и Леа Малешевића и новосадских ђакона. Прота Ђорђе је честитао навечерје празника свештенослужитељима и парохијанима овога светог храма, а протопрезвитер Жељко Латиновић је захвалио на љубави свештенству и верном народу, позвавши све на свету Литургију и подсетивши да ће се сутрадан по празнику и након јутрења, 29. августа 2018. године, служити помен свим оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима и парохијанима Успенског храма. Узношење молитви Богу и Његовој Пречистој Мајци настављено је и сутрадан, на сâм дан празника.


Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Исихије, а саслуживали су протопрезвитер-ставрофор Недељко Зубовић, протопрезвитери Владан Симић, Милош Стојановић и Жељко Латиновић, протонамесници Миливој Шемић и Милорад Мировић, јерођакон Јеротеј Петровић и ђакони Александар Билић и Владо Поповић. После прочитаног Јеванђеља, владика Исихије је рекао да је Пресвета Богородица једина од свих људи из људског рода којој је приписан атрибут Пресвета. Имамо људе који су се својим подвизима приближили Богу и који су Му служили и трудили се читавог живота да Га подражавају, и које Црква препознаје као свете. Али међу свима њима имамо Пресвету Богородицу која је једина добила тај назив Пресвета, не зато што је она другачија од свих осталих људи него зато што је одликује једна изузетност. Та њена изузетност јесте љубав према своме Сину, према Богу нашем Исусу Христу, у Којем се сви спасавамо вером у Њега и Његовом благодаћу, навео је Епископ мохачки. Владика Исихије је додао да Богородица умире и смрћу својом, заједно са смрћу Христовом, уништава смрт. Тако сви ми који се спасавамо вером у Господа и благодаћу сараспињемо се са Христом, умиремо заједно са Христом, васкрсавамо са Христом и прослављамо се, ако то буде воља Божја, заједно са Христом. У Пресветој Богородици нам то Црква на најбољи начин сведочи и то примамо, поручио је Епископ Исихије.


Својим појањем, топлини православног богослужења допринео је хор Светоуспенске цркве Антифон. Поводом храмовне славе, светој Литургији присуствовали су представници културних и јавних установа Града Новог Сада, др Радивоје Стоjковић, директор Велике новосадске гимназије, др Петар Ђурђев, директор Архива града Новог Сада, др Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, др Зоран Ђерић, Управник Српског народног позоришта, Зорица Нинић-Ступар, помоћница начелника Градске управе за изградњу, Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу задужен за односе са Црквама и верским заједницама  и многи други.


Поред крста у порти храма, после трократног опхода, владика Исихије је благословио славски колач и кољиво, честитавши празник братству Успенског храма и свима присутнима. Епископ је призвао благослов Пресвете Богородице и пожелео да нас Богомајка увек сигурним путем, путем молитве, путем љубави еванђелске, путем кротости и смирености, води ка Сину Свом, у Царство Небеско. Кума овогодишње славе била је Каролина Павић.