Type Here to Get Search Results !

Нови Сад: Смотра и концерт хорова у Светосавском храму


Друго по реду сабрање уприличено у оквиру овогодишњих Светосавских дана, у уторак, 14. маја 2019. године, почело је свечаним вечерњим богослужењем у храму Преноса моштију Светог Саве на Новом насељу. 





Вечерње је служио протонамесник Бране Миловац, архијерејски намесник бачкопаланачки, а саслуживали су презвитери Драган Петровић, парох из Бачког Јарка и Марко Бубуљ, парох из Челарева, као и ђакон Владо Поповић. Особитој лепоти вечерњег богослужења допринео је хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке, док су протонамесник Петар Тривуновић, парох чурушки и презвитер Ђорђе Стојисављевић, војни свештеник и сабрат Светосавског храма, појали вечерње стихире. Овом молитвеном сабрању и концерту хорова присуствовали су још и протонамесници Миленко Поповић, парох темерински и Миодраг Андрић, настојатељ новосадског Светониколајевског храма, као и презвитер Стојан Марић, парох из Сивца. 

Овогодишња смотра хорова почела је химном Светом Сави Ускликнимо с` љубављу, у извођењу хора Алмашког храма Свети Стефан Дечански, под управом госпођице Светлане Грујић. Публици су се представили и хор Световазнесењског храма из Чуруга, хор Свети Јован Крститељ из Бачке Паланке и хор Светосавског храма у Новом Саду под управом госпођице Марије Боројевић. Ученици седмог разреда Основне школе Прва војвођанска бригада из Новог Сада – Никола Аликавазовић и Јована Бајша припремили су рецитал, а Катарина и Софија, ученице четвртог разреда Основне школе Иван Гундулић, појале су изворне песме и посебно су одушевиле публику изведбом песме Црвен̓ цвете. 

Одјавна тачка припала је трочланом женском вокалном саставу Српског културно-уметничког ансамбла Вила из Новог Сада. На самом крају сви хорови су заједно и торжествено отпојали Светосавску химну са поруком Светосавске љубави, вере и наде, и тако присутнима оснажили осећај радости Христовог Васкрсења и пренели дух Немањићког времена и Светосавља.  Свим учесницима уручени су пригодни дарови у знак сећања на учешће и давање сопственог доприноса великом јубилеју наше свете Цркве, а то је 800 година њене самосталности. Протонамесник Бранислав Мркић, настојатељ храма, заблагодарио је браћи свештеницима и свима присутнима у храму на Бистрици који су својим присуством увеличали ову дивну свечаност.  У наставку је приређено пригодно послужење.