Type Here to Get Search Results !

Света Гора - небески град: Мрачни нови век (пета епизода)


Пета епизода документарног серијала Света Гора: небески град говори о паду "монашке републике" под управу Отоманског царства.


Турска власт испољавала је различите степене репресије током свог вишевековног трајања, а манастири тада опстају првенствено захваљујући донацијама руских владара и молдавских и влашких војвода. Упркос чињеници што је највећи број монаха у Хиландару забележен 1677. године, српско присуство ће већ крајем наредног столећа видно опасти, и то дотле да ће се манастир у једном тренутку наћи у опасности да скоро потпуно падне у бугарске руке.

Почетком 19. века долази до ослободилачког устанка у Грчкој, када Турци шаљу казнени батаљон на Атонско полуострво. Мере репресије тада посебно постају драматично јаке, али ће Света Гора ипак успети да се ослободи 1832. године. Kрајем истог столећа долази и до својеврсне експанзије Руса, када број руских монаха на Светој Гори достиже чак цифру од 3500. Године 1912. Света Гора се и формално враћа под управу грчке државе, а руски утицај слаби услед турбулентних догађаја који су се одиграли пред свршетак Великог рата.

Учествују: 

др Kритон Хрисохоидис, проф. др Владета Јанковић, јеромонах Тимотеј Ватопедски, проф. др Радивој Радић, др Бојан Миљковић, др Владан Тријић

Уредник серијала: проф. др Микоња Kнежевић


Извор: РТС