Type Here to Get Search Results !

Манастир Градац у новом светлу


Пројекат “Адаптацијa спољашњег осветљења комплекса манастира Градац” успешно је окончан у децембру у планираном року. Пројекат је финансирало Министарство културе и информисања, а изабрани извођач била је фирма Елкомс.


Радови по пројекту одобреном од стране Републичког Завода за заштиту споменика културе у Београду чији је и био конзерваторски надзор (др Марина Нешковић и Јована Шуњеварић), трајали су од краја септембра до почетка децембра. Главни и одговорни пројектант и стручни надзор је био Драган Мачужић.

Пројектом адаптације спољашњег осветљења обухваћено је декоративно осветљење Богородичине цркве као и функционално осветљење комплекса Манастира Градац са паркингом и приступним стазама.

Концептом осветљења Манастира Градац урађено је:
• истицање габарита објеката
• сагледавање објекта из непосредне близине као и са веће удаљености
• истицање геометријских форми објекта
• истицање купола објеката
• одговарајућа презентација боја на фасадама објеката.

Декоративним осветљењем Богородичине цркве представљена је вертикална хијерархија објекта где је светлом најнаглашенија централна велика купола са тамбурима. Интензитет осветљења објекта равномерно расте према највишој тачки централног крста објекта, а светлом су обухваћени сви архитектонски елементи објекта.

Функционалним осветљењем обезбеђен је угодан и безбедан боравак свих посетилаца којих у току године буде и до 7000, као и олакшано свакодневно функционисање сестринства манастира. Осветљење приступних стаза и паркинга уз повећану безбедност отвара и могућност посете већег броја посетилаца у раним вечерњим сатима, што до реализације овог пројекта није било могуће. Осветљењем манастирског комплекса створени су бољи услови за безбедан боравак верника, посетилаца и туриста из земље и иностранства, чиме је омогућен доступан и сигуран пријем и адекватна презентација споменика културе уз проширену и побољшану туристичку понуду и промоцију културно – историјског наслеђа Републике Србије.

Православни Манастир Градац изграђен у последњој четвртини 13. века. налази се у централној Србији на обронцима Голије и задужбина је краљице Јелене, Немањић, жене краља Уроша I.

У манастирском комплексу налазе се две цркве: већа црква је посвећена Пресветој Богородици, а мања Светом Николи. Већа црква била је гробно место ктиторке манастира, Свете краљице Јелене.