Type Here to Get Search Results !

Приказ 284. броја Светигоре


У Васкрсењу је смисао свега што постоји, само у тој реченици стале би Васкршња посланица Српске православне цркве и Васкршња порука 2020. љета Господњег митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. У Васкрсењу је смисао наше „осуђености на бесмртност“, цитирамо парадокс ускршњих размишљања Светога аве Јустина Ћелијског, објављених у новом образнику за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске.


У Васкрсењу је смисао борбе до конца, какву је показао и патријарх српски Гаврило Дожић, о коме можете прочитати фрегменте из мемоара патријарха Гаврила, а такође можете завирити у писмо које је патријарх Гаврило упутио Митрополиту Митрофану Бану. Осјетићете усклик оптимизма: „Ничега се не бој: посљедња ријеч није за смрт, већ за живот“ мати Mарије Скобцове, која је у реду пред гасном комором знала да одлази у вјечност. У вјечности су просијале и душе Јасеновачких мученика. Свијетли  Јасеновачки драгуљ заблистао је на далеком Уралу. О томе за Светигору казују свештeници Максим Бражњиков и Кирилo Кобрин.

До конца ће бити борба за истину, зато су и настављене литије у Црној Гори, путем интернета. Поруке с тих литија, ако нисте чули, наћи ћете у овом васкршњем издању Светигоре.

У Васкрсењу је и смисао овог двомјесечног смирења и изолације због епидемије коронавируса. Поводом мјера изречених у времену борбе с невидљивим непријатељем огласиле су се епархије СПЦ у Црној Гори. Уз то саопштење можете прочитати корисна и занимљива размишљања протојереја проф. др Никола Лудовикоса „Причешћујући се у време пандемије“, патријарха српског Павла „Да ли треба брисати кашичицу после причешћа сваког верника?“, јереја Слободана Лукића „Чудо евхаристије пред рационализацијом тајне“, Светога Василија Великог „О хришћанском односу према медицини“. Св. Симеон Дајбабски у једној својој пјесми каже „Доктора није грјехота звати“. Кад не помажу љекари, помаже Бог, свједоче записи „Чудо у доба куге“, „Пресвета спасава Пећ од колере“.

У Васкрсењу је смисао свега постојећег! Свега што је тема стихова који су се нашли у Светигори, репродукцијā икона које су украсиле васкршње стране часописа, сваке тајне слова, самоће, заједнице, монаштва и брака… „Циљ брака спасење“, подсјећа свештеник Игор Зиројевић.

С вјером у васкрслог Господа, а тиме изнад смрти, јесу и они чија су имена уписана у Светигорином васкршњем поменику, уснули владика ваљевски Милутин, прота Момчило Раичевић, професор Светозар Ћираковић, јер „Опет и опет: Христос воскресе!“