Type Here to Get Search Results !

Протест поводом хапшења Преосвештеног Епископа Јоаникија


У току ноћи, 12./13. маја, у време када је наша Црква славила једног од наших највећих светитеља и заштитника, у Црној Гори се нажалост догодило оно што се није догодило већ деценијама, још од времена за које смо се надали да је давно прошло: ухапшен је један српски Eпископ! У Никшићу је пред поноћ приведен и задржан у полицији Преосвештени Владика Јоаникије, под лажним изговором борбе са коронавирусом, иако су и он, и његово свештенство, показали недвосмислено и пуно разумевање и поштовање за мере најновије здравствене заштите од пандемије које су на снази не само у Црној Гори, већ у целој Европи и цивилизованом свету.


И поред позива на поштовање важећих мера од стране Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, верни народ се окупио да искаже своје поштовање и приврженост своме заштитнику, Светоме Василију Острошком чудотворцу. И где је био народ, ту је био и Eпископ! Овај израз љубави народа према Светитељу и истовремео израз љубави Епископа према Светитељу и народу, црногорски режим је провокативно искористио као изговор да приведе Преосвештеног Епископа Јоаникија и још седморицу свештеника, иако је управо Преосвештени Владика мирно позивао вернике да се не окупљају. Уместо да сарађују са верским заједницама у општем интересу, као што то раде демократске владе у цивилизованом свету, црногорске власти подмукло користе кризу за промовисање својих интереса, што је неприхватљиво у савременом свету.

Овај нечастиви гест најгрубљег поступања полицијских снага у Црној Гори према смиреном представнику народа, Епархија аустријско-швајцарска тумачи као покушај застрашивања верника, и као наставак политичког једноумља које у Црној Гори траје од Другог светског рата – једноумља које се од борбе за једну безбожну идеологију претворило у борбу за личне интересе, а којима је заједнички именилац борба против Православне вере и Српског народа.

Овим путем изражавамо пуну солидарност Епархије аустријско-швајцарске са ухапшеним Преосвећеним Владиком Јоаникијем, са ухапшеном седморицом свештеника и са верним народом у борби за елементарна људска и грађанска права!

Изражавамо наду да се молитвама Светога Василија, кандило вере неће угасити у Старој Херцеговини, нити у Црној Гори, нити у свеколиком Српству јер је то наше сведочење пред Божјим народом за чије је спасење сам Господ страдао и васкрсао.

Са ухапшеним Преосвештеним Владиком Јоаникијем, његовим свештенством и верним народом, и ми приклањамо колена и главе пред Господом и Његовим Светитељем, Светим Василијем и рецимо:

Свети оче Василије, моли Бога за нас!