Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Ми смо позвани да се борећи против греха у себи боримо против зла у овоме свету!


На Видовдан 2020. године Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару. Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор и теолог Радош Мирковић за певницом.


У празничној беседи Епископ тимочки је рекао да данашњи празник славимо као друго крштење и поновно опредељење нашег народа за Царство небеско. Све друго је за наш народ постало важније од избора за Царство небеско, све је постало битније од тога кога следимо, где се налазимо и како проводимо време у овом пролазном животу, рекао је владика Иларион и нагласио да без хришћанске љубави наше родољубље и патриотизам не значе много.

Подсећајући народ и на Светог пророка Амоса који је, иако је био чувар свиња, од Бога добио дар пророштва, владика тимочки је закључио – Бог нам даје дарове по чистоти срца а не по томе шта носимо на себи, шта говоримо, чиме се хвалимо или коју смо диплому стекли у овоме свету. Знамо и да су многи образовани и интелектуално високо надарени људи, али без страха Божјег у себи, били највећи злочинци у овоме свету и гонитељи Цркве.

По завршетку свете Литургије служен је парастос свима страдалима за веру и отаџбину од Косовског боја до данас, а мошти Светих јасеновачких новомученика су изнете на поклоњење и целивање.