Type Here to Get Search Results !

Видовдан у Грачаници: Истрајаћемо Божјом силом и нашом вером!


Видовдан је свечано прослављен у манастиру Грачаници где је свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ умировљени захумско-херцеговачки г. Атанасије уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске. 


Литургију је певао црквени хор из Чачка, а учестовало је више стотина верника из свих крајева централне Србије, Црне Горе, Републике Српске и Северне Македоније. Број верника је због специфичних услова пандемије ове године био много мањи него што је то уобичајено, али многи који нису могли да дођу молитвено су учествовали у свесрпском слављу Видовдана молећи се у својим храмовима широм света.

„Нико нам Косово не може узети, јер су кључеви Косова и Метохије у рукама великомученика Лазара. Његовим молитвама, Господе, спаси и укрепи у постојанству и достојанству твој народ косовско-метохијски“, поручио је владика Атанасије у беседи верницима, честитајући им празник.  

„Против крста ко се бори, увек ће изгубити битку, а поготову они који се боре против мртвих. Како је рекао наш херцеговачки песник, Алекса Шантић, ‘гробови наши бориће се са вама’. Изашла је недавно књига и добио сам је, колико је гробова српских на Косову порушено. Е па, не могу они градити будућност своје деце на разарању гробова или на прогањању деце наше и судбина је она каква је свих гонитеља хришћана, само да ми истрајемо, издржимо и будемо постојани на месту постојанства и достојанства нашега као што је Грачаница, као што су и остале наше светиње, Богородица Љевишка, Газиместан, где ћемо данас ићи“, поручио је владика Атанасије. 

Након свете Литургије вишедетним мајкама уручени су ордени Мајка Југовића, одржан је пригодни културно-уметнички програм. За све госте игуманија манастира мати Теодора са сестрама приредила је трпезу љубави у манастирској трпезарији уз свесрдну помоћ игуманије Стефаниде и њених сестара из манастира Светог Николе из Брњака. 

Парастос косовским јунацима на Газиместану је служио Преосвећени Вадика рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење Преосвећеног Епископа умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске.

„631. Видовдан, после Косовске битке. На страшном месту стојимо и на светом“, казао је Владика, упоређујући Лазаров и Мојсијев завет, а потом и завете Светог Немање и Светог Саве. „Он је крвљу својом запечатио завет Христов са нама“, додао је говорећи о томе шта представља Лазарев завет. „Ако су Јевреји означени као изабрани старозаветни народ“, навео је Владика, „Срби су са осталим народима који су у хришћанској вери – новозаветни народ“. „Са тим носимо одговорност да следимо завет Светог кнеза Лазара који је живот свој управо овде уложио за Христа, за веру, за отачаство, за ово наше свето Косово и Метохију“. 

„Остајући на Косову и чувајући цркве и манастире потврђује се управо тај завет, због чега, иако у знатно мањем броју, Срби су на Видовдан захвални што на Косову трају“, објаснио је Владика и додао: „Има много оних који би желели да не будемо на овим просторима али нећемо се дати, нећемо се предати и истрајаћемо, не толико својом силама и снагом, колико Божјом силом и нашом вером. Тамо је мало стадо али није безначајно пред Богом“.