Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Радоје Мијовић поводом јубилеја борског храма: Храм стоји постојано и много је лепши данас него што је био онога дана када је освећен!


На празник Светог Прокопија, 21. јула 2020. г, црквена заједница борска прославила је свој јубилеј – навршило се осамдесет година од освећења храма Светог Георгија Победоносца.


Нова борска црква је, изузетним залагањем јереја Милорада Стојановића, пароха борског, и енергичности и разумевању директора Француског друштва борских рудника г. Емила Пиала, на дан Светог Прокопија 1940. године свечано освећена. Чин великог освећења храма служио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки др Емилијан (Пиперковић).

Прослављање овог великог јубилеја отпочело је светом Литургијом коју су саборно служили протојереј Саша Степановић, архијерејски намесник борско-поречки, протонамесник Радоје Мијовић, старешина храма, протонамесник Милорад Филиповић, трећи борски парох и јереј Дарјан Комненовић, први борски парох . Након Литургије испред улаза у храм свештенство је са окупљеним народом преломило славски колач, прославивши и славу борских рудара.

Старешина цркве се у својој беседи осврнуо на протекло време, од освећења храма до данас, подсетивши верне на све недаће које су као народ и црква преживели у том периоду напоменувши да храм и даље стоји постојано и много је лепши данас него што је био онога дана када је освећен. Такође, поручио је: Сви треба да стојимо стамено, са страхом Божјим, молећи се Богу да наша нејака плећа поднесу све оно што је Господ намислио да допусти на нас. Отац Радоје је апеловао на верни народ да буду одговорни и смирени у овим временима у којима нам прети нова заразна болест.

На крају своје беседе старешина је пренео благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона који је био спречен да својим присуством увелича ово славље.