20.01.2021.

Епископ Фотије: Обичну воду Бог учини непропадљивом

 

Преосвећени Епископ Фотије богослужио је на празник Богојављења у храму Светог Димитрија у Шамцу. Са Епископом су саслуживали у Христовој оданости и братској љубави, протојереј-ставрофор Јово Лакић, архијерејски намјесник модричко-градачачки; протојереј-ставрофор Миодраг Стевановић, други парох шамачки; протођакон Богдан Стјепановић и ђакон Мирослав Драшко. 

''Данас смо, по благослову Цркве, освештали богојављенску водицу која се веома поштује у нашем народу. Шта се дешава са богојављенском водом? Свештеници призивају благодат Духа Светога на ту воду и она се освећује и добија природу какву је имала вода Јордана, кад је Господ Исус Христос дошао да се крсти и кад се Бог јавио као Света Тројица. Ето, то чудо, у малом, смо ми доживели данас у овом светом храму, као и у свим православним храмовима. Од обичне воде Бог чини воду непропадљиву'' – поучио је Епископ Фотије у својој архипастирској бесједи данас.

Епископ се захвалио оцу Јови на 40 година његове пожртвоване службе Богу и народу и најавио његову мировину, која не значи његов потпуни престанак рада, него препуштање парохијских обавеза млађим свештеницима, а отац Јово ће се наставити бавити иконописом и фрескописом, као и духовним савјетовањем вјерника.

 

Извор: Епархија зворничко-тузланска