Type Here to Get Search Results !

Епископ Херувим на Божићној Литургији: Нека би Господ дао да се кроз Богочовека у целом свету роди мир, да завлада љубав и слога


На Божић 2021. године Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски служио је свечано Божићно Јутрење и Свету архијерејску Литургију у манстиру Успења Пресвете Богородице у Даљу.


Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Мирон (Вучићевић), настојатељ манастира, протојереј-ставрофор Јован Клајић, парох у пензији, ђакон Војислав Николић, ђакон при дворској капели у Даљу и ђакон Здравко Бошковић.

Литургији је присуствовао господин Арно Гујон, директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, госпођа Сања Лакић, народни посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону, господин Срђан Колар, председник ГО СДСС-а Вуковар и господин Југослав Јелић, начелник Општине Ердут.

Епископ се после одслужене Литургије обратио сабраном народу и честитао им празник Рођења Христовог.

”Христос се роди! Ваистину се роди! У овом поздраву, браћо и сестре, се налази целокупна Икономија нашег спасења. Нека би Господ дао да се кроз Богочовека у целом свету роди мир, да завлада љубав и слога. Дао Господ да као народ будемо благословени и да ходимо стазама Светога Симеона и Саве и свих наших дивних светитеља који су нас водили ка богопознању и Тајни овога Дана који литургијски прослављамо.

Међу нама бих овде поздравио уваженог пријатеља српског народа господина Гујона, заједно са народном посланицом у Парламенту Републике Србије госпођом Сањом Лакић и богољубивом им пратњом. Дошли су да нас посете и дарују речи утехе и наде и да нас у ове дане својим присуством обрадују и виде како наш народ живи на овим просторима. Да нам увек буде снага оваплоћени Богомладенац и да сви заједно дочекамо Дан нашега спасења. Живели, срећни и благословени били!

Мир Божји, Христос се роди!”

Господин Арно Гујон, уважени је пријатељ и добротвор Српског народа којега је, како каже, љубав према Косову и Метохији и народу који живи на КиМ привукла Србији.

”Српски народ на Косову и Метохији живи у немаштини и доживео је погром 2004. године. То је разлог мог првог доласка у Србију, тачније у Косовску Митровицу. Када сам упознао Србе на Косову и Метохији знао сам да ће мој живот бити дубоко везан за Србију и Србе генерално, где год они живели. Упознао сам један народ, једну културу, научио сам језик и све ме је то привукло. Наравно, нисам могао да замислим тада да ћу једнога дана живети у Србији, бити ожењен српкињом, али ето живот је чудо” рекао је господин Гујон.

На питање какве утиске је стекао у посети Епархији осечкопољској и барањској господин Гујон одговора да има изузетно позитивно искуство, а поготово огромно гостопримство на које је, како каже, наишао. ”Владика Херувим је био са нама цео дан, а и целу ноћ јер се Литургија завршава сада после поноћи. Показао је велику љубав према нама и према свом народу, пошто смо са Преосвештеним Владиком посетили две породице и разговарали са њима. Могу да кажем да сам код Срба из Источне Славоније препознао исту радост живљења и исту снагу коју сам видео код Срба са Косова и Метохије пре 15 година када сам први пут дошао код њих. То ме радује зато што показује снагу Српског народа у целини, народа који је храбар и не одустаје упркос тешкоћама са којима се сусреће и суочава већ неколико деценија. Драго ми је што сада, са позиције директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, ћу моћи заједно са Преосвештеним Владиком да делујем како бисмо сви заједно побољшали стање Срба у региону” изјавио је господин Арно Гујон за Инфо-службу Епархије осечкопољске и барањске.


Извор: Епархија осечкопољска и барањска