Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Истина остаје истина чак и ако је једна особа исповиједа

Онај ко исповеда истину увек је јачи од осталих. Увек jе jачи онаj ко исповеда истину него онаj ко исповеда лаж. Ово је изјавио Блажењеjши митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије у својој проповеди током Литургије у Успенској катедрали Кијево-печерске лавре 14. јануара 2021. године, на празник Обрезања Господњег, дана сећања на Светог Василија Великог, наводи се у Одељењу за информације и образовање УПЦ.


Као што је приметио првојерарх Украјинске православне цркве, свети Василије Велики је био исповедник чистоте вере православне и увек је бранио истину.

«Истина не престаје бити истина чак иако је исповеда само један човек. Моћ истине не лежи у броју људи који је бране; сама истина има моћ. Када неко исповеда истину, а сви су у лажи, онда је та особа јача од свих осталих. Свети Василије је био храбри исповедник чистоте православне вере», — рекао је Његово Блаженство митрополит Онуфрије.

Архипастир је говорио и о светитељевоj највишоj образованости и молитвеној ревности. „У старим књигама се помиње да када је увече дизао на молитву, сунце му је сијало у потиљак, а када је завршавао молитву, сунце му је сијало у лице. Односно, свети Василије је читаву ноћ стајао у молитви. Каква ревност! Такав молитвени подвиг учинио је свети Василије“, рекао је Његово Блаженство митрополит Онуфрије.

Према Архипастиру, свети Василије је пример духовног савршенства. Био је не само велики богослов, већ и прави монах који је сву своју снагу посветио служењу Богу.

“Нека нам Господ молитвама ове велике светиљке Цркве помогне да живимо тако да одсечемо телесне страсти, пожуде, пороке који спречавају човека да види Бога, сједини се са Богом и живи у миру, по заповестима Божјим“, закључио је Његово Блаженство Онуфрије.

Предстоjаљу су саслуживали игуман Кијево-печерске лавре, митрополит вишгородски и чернобиљски Павле, архиепископ бучански Пантелејмон, епископ бородјански Марко, братија и гости манастира у свештенству.

Током богослужења произнете су усрдне молитве за избављење од епидемиjе вируса корона, за лекаре и пацијенте.

После Литургије Његово Блаженство митрополит Онуфрије предводио је молебан за Ново љето Господње.

Архипастир је пожелео верницима да у новој години њихов живот буде миран, испуњен добрим делима и молитвама.


Извор: Православнаја жизањ (с руског превела Јелена Бујевић)