Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Божић је дан Христовог доласка као Цара, Учитеља и Спаситеља


У недељу по Божићу у којој се молитвено сећамо Светих Богоотаца, 10. јануара 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије био је предстојатељ литургијског сабрања у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


– Радост Божића се наставља, подсетио је Епископ Атанасије, и додао да ћемо ту радост увек најбоље проживети учешћем у божанским службама, али Божић у себи садржи још много тога: – Божић је и дан нашега поновног опредељивања и потврђивања свога опредељења. Потврђујемо сваког Божића, ми који смо се већ раније определили да будемо хришћани, и поново се изјашњавамо и поново се учвршћујемо као хришћани. Јер Божић је дан Христовог доласка као Цара, нашега Учитеља и нашега Спаситеља.

– Човечанство је показало да не уме и да не може да живи спасоносно, животом који траје, животом за вечност. Зато је Онај који нас је створио и дао на овај свет и који нас воли непрестано, неодступно, дошао да нас научи, да буде наш Учитељ, Спаситељ и Путеводитељ и Онај који нас оснажује на том путу. И ми се зато поново опредељујемо и изјављујемо да смо Христови.

– Данашњи прочитани одељак из Јеванђеља нам говори о значају тога да имамо поверења у Бога, јер говори о Божијем старању. Рекли смо да се препуштамо Божијем вођењу, а данашње Јеванђеље нам говори управо како су безбедни и осигурани они које Бог води иако је тај пут херојски пут и пут страдања. То је пут који промишља Божија мудрост.

Кроз даље подсећање на данашње прочитано Јеванђеље Епископ Атанасије је указао на величину и снагу Божијег старања о нама. Јер, како пише у Књизи над књигама, земаљски цареви хтедоше да убију Дете али Бог шаље анђеле да то спрече и упозоре оне који се старају о Детету како да га сачувају.

Преосвећени је даље указао како да на најбољи начин учествујемо у празновању и прослављању празника: – Празник је догађај у коме учествујемо на прави начин тако што усвајамо садржај тога догађаја, и ту веру и опредељеност оних које тада празнујемо, да то буде и наша особина. Дакле, опредељујемо се поново да будемо прави хришћани, храбри у чврстини вере, мудрости и љубави, нагласио је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска