Type Here to Get Search Results !

Радио Светигора: Косметска кандила - Дарко Димитријевић ,,Митрополит Амфилохије нам је улио наду да је опстанак у Метохији и на Косову могућ" (седамдесет пета емисија)


Дарко Димитријевић: ,,Митрополит Амфилохије нам је улио наду да је опстанак у Метохији и на Косову могућ. Његова жртва и љубав током најтежег периода за Србе залог су да и наша дјеца сачувају оно што је нама свето“. Вечерашња ,,Косметска кандила” засијала су нам из страдалног Гораждевца, благодарећи нашем госту главном и одговорном уреднику Радија ,,Гораждевац” Дарку Димитријевићу.


Звучни запис емисије


Наш брат књижевник и новинар Живојин Ракочевић помињао је управо у овој емисији Даркове ријечи којима му јавио онај несрећни злочин у Гораждевцу. Тог несрећног 13. августа 2003. године Дарко је некако успио да позове Ким Радио и, када се јавио главни уредник Живојин Ракочевић, успио да изговорите само двије ријечи: ,,Десило се”. Овај злочин заувијек је промијенио Дарков и животне путеве свих мјештана Гораждевца. Млади су тог дана сазрели, постали одрасли, зрели људи. Благодарећи Дарковом свједочењу ,,Светигора“ је покушала да прислужи још једну свијећу вјечној младости са Пећке Бистрице. Дарко се сјећа крвавих слика са Бистрице када је прекинут живот његових другара Панта Дакића, коме је било тек 12 година, и седамнаестогодишњег Ивана Јововића. Тог дана, који је заледио живот у највећем метохијском селу у општини Пећ, рањени су и Драгана Србљак, Ђорђе Угреновић, Богдан Букумирић и Марко Богићевић.

Драко нам је испричао и гдје су и како живе они сада и колико смо као народ и институције успјели да им зацијелимо болне ране и обезбиједимо неки пристојан живот

Димитријевић се сјетио и свог дјетињства на Пећкој Бистрици, а прича нам и како живе Срби у Гораждевцу, као и о Радију ,,Гораждевац“ чији је главни и одговори уредник а који је основао његов отац Милош након 1999. године.

Блаженопочившег Митрополита Амфилохија, који је био кадар стићи на свако мјесто страдања нашег народа посебно у Метохији и на Косову, Дарко је упознао управо на сахрани Ивана и Панта, и памти колико им је тада значила његова утјеха и уопште његов допринос опстанку нашег народа на својој завјетној земљи.

Дарко позива младе да, ако су у могућности, остају на својој завјетној земљи и остављају на њој своје трагове, који су залог опстанка нашег народа у Метохији и на Косову.


Извор: Радио Светигора