Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован у Орашцу: Чувајмо од заборава дела наших светих предака

„Данас је Сретење, а нема веће среће за човека него да се сусретне са вечно живим Богом“, поручио је Епископ шумадијски и администратор АЕМ г. Јован, 15. фебруара 2021. године, у Орашцу, где је на овај свети празник началствовао Светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Христовог.


Звучни запис беседе


Владика Јован је, између осталог, у својој беседи поручио: „На овај свети празник Сретење Господње и наша држава прославља овај празник као успомену на дан када су се баш овде 1804. у Орашцу сабрали људи – људи од вере, људи од поштења, људи од жеље да сачувају и веру своју и народ свој и државу своју! И ето ми данас овде, управо на овом светом месту, служимо Божанствену Литургију и молимо се и за оне наше свете претке и за нас. Данас је још један наш државни празник, када је донет Сретењски устав наше државе у оно време. Литургија је спомен и сећање на све оно што је Господ учинио ради нас и ради нашег спасења. Овакви какви јесмо ако се не преобразимо тешко ћемо се сусрести са Богом. Ако не променимо своје грешне мисли, речи и дела – нећемо се сусрести са Господом.

Дакле, чинећи то ми данас чувамо од заборава све оно што су наши свети преци учинили. Зато и јесте Литургија – спомен, сећање, да чувамо од заборава  јер је заборав, нажалост, једна људска особина, која није достојна Бога ни човека. Искрен да будем, и као човек и као епископ, ја се управо плашим заборава.

Ми заборављамо много узвишеније и светије догађаје, а памтимо само оно што нама одговара. Не смемо то да радимо због нашег спасења, а ни због наших светих предака.

Историја нашега народа је мукотрајна, дуготрајна, а истрајна је зато што је народ, кроз сву своју патњу историјску, није изгубио веру у Бога. Није изгубио веру у цркву, као заједницу Божију, цркву као Тело Христово. Цркву која сабира и прошлост и садашњост и све то претвара у будућност“, закључио је Владика Јован.


Извор: Радио Слово љубве