29.04.2021.

Молитве за чернобиљске жртве поводом 35-годишњице


Сваке године, 26. априла, Украјинска православна црква молитвено се сећа жртава чернобиљске катастрофе 1986. године. Тако је тог дана ујутро служен парастос на споменику Војницима Чернобиља у порти  цркве Архангела Михаила у Кијеву.

 

По благослову Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, парастосом је началствовао Његово Преосвештенство епископ баришевски Виктор заједно са свештенством цркве и тамошњим архијерејским намесником, извештава Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве.

После парастоса, у 01:23 (време када је експлодирао реактор бр. 4 у Чернобиљу), спомен-звоно је ударило 35 пута.

Епископ Виктор је позвао све да чувају успомену на жртве и увек узносе молитве за оне који су положили своје животе радећи после катастрофе.

У 8:00 ч. ујутро у свим црквама и манастирима Украјинске православне цркве огласила су се звона у знак сећања на оне који су погинули у несрећи или после ње.

Такође се у црквама и манастирима широм Белорусије молило за „покој душа преминулих слугу Божјих - ватрогасаца, спасилаца, војника и свих погинулих у чернобиљској катастрофи“.

Његово Високопреосвештенство митрополит мински Венијамин патријаршијски егзарх све Белорусије, такође је учествовао у чину полагања цвећа на спомен обележје у част жернобиљских жртава у Минску.

У Москви је Његово Високопреосвештенство митрополит Воскресенск Дионисије, канцелар Руске православне цркве, положио цвеће на споменик жртвама Чернобиља у Парку победе.


Извор: https://orthochristian.com/138970.html

(са енглеског превела Сања Симић де Граф, проф.)