Type Here to Get Search Results !

Отац Мијајло Бацковић: Отац Момо Кривокапић је био Литургија која хода


Отац Момо је човјек чија је енергија још увијек присутна међу нама. Када уђете у олтар Цркве Светог Николе у Котору, када уђете у Цркву Светог Луке, у сваку цркву грбаљску када уђете, још увијек ћете осјетити и мирис одежде и мантије оца Мома која је увијек мирисала на тамјан, јер је отац Момо највише времена проводио у храму од свакодневних јутрења, литургија или вечерњих служби са којих никад није хтио да одсуствује. 

Повезан садржај: 

У спомен на новопрестављеног протопрезвитера-ставрофора Момчила Кривокапића

Радио Светигора: И ријечи и дјела (све емисије)


Звучни запис беседе


Отац Момо је био Литургија која хода. Увијек нам је говорио да се Литургија не завршава отпустом и одласком људи из храма, већ се наставља нашим начином нашег живота и нашом жртвом, коју приносимо за народ и за опште добро ван Цркве као грађевине. Иако се отац Момо преселио у вјечни животи и није више физички присутан међу нама, енергија жртвене љубави коју је носио неће умријети док има нас који се те љубави, те жртве и тог истинског пожртвовања за сваког од нас, буде сјећао“- казао је за Радио Светигору духовни син оца Момчила Кривокапића свештеник Мијајло Бацковић, у навечерје годишњег помена који ће у петак 23. априла у Цркви Покрова Пресвете Богородице на градском гробљу у Шкаљарима служити Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникије.

Отац Мијајло се осврнуо и на жртву оца Мома за Радио Светигору јер је, препознавши значај медијског начина мисионарења наше Цркве, увијек имао времена да своју љубав и одговоре пружи и слушаоцима Радија који живе у удаљеним крајевима свијета, одговарајући на њихова питања путем емисије “Питајте свештеника“, жртвујући се и на тај начин за своје ближње.

“Отац Момо је човјек, који је свједочио својом мантијом, увијек чистом и уредном, и својим изгледом оно што је било у његовој души и његовом срцу. Чист, уредан, храбар и достојанствен свештеник који је опет и опет бранио достојанство свештеника Српске православне цркве. Бока, Црна Гора, али и цијела наша помјесна Црква па и шире увијек ће памтити његов аманает да је свештеник слика Христова не само у олтару када служи него и када изађе из храма и кад се бори за народ свој и да смо увијек под крстом, са Христом као побједником, и да са Њим можемо све. Попе најприје буди чо`ек често је учио отац Момо“, присјећа се отац Мијајло Бацковић, нагласивши да смо сви ми, које је отац Момо покрио плаштом своје љубави духовни род рођени.


Слободанка Грдинић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика