Type Here to Get Search Results !

Пољски митрополит апелује на вернике да се изјасне као православни


Верници не би требало да се плаше да изјаве своју православну веру у претежно римокатоличкој Пољској, подстиче православни Предстојатељ своју паству у новој изјави објављеној на сајту Пољске православне цркве.


Обраћајући се свештенству и свим верницима у вези са националним пописом становништва и становања који се проводи 2021. године, Његово Блаженство Митрополит варшавски и све Пољске Сава напомињеда сви православни грађани Пољске „треба да пруже податке о свом духовном животу, тј. да на попису наведу своју православну вероисповест и чланство у Пољској аутокефалној православној цркви “.

„Знам да се неки од нас могу двоумити с обзиром на тешка времена у том погледу у прошлости“, примећује Његово Блаженство.

Дуго је постојао нетолерантан однос према православном становништву у Пољској, која је одувек била претежно римокатоличка земља. Према статистикама из 2015. године, 92,8% становништва се изјашњава као католици, док се само 0,7% изјашњава као православци.

„Као предстојатељ Пољске аутокефалне православне цркве обраћам се свештенству и верницима и усрдно апелујем: Изјавимо, на јасан и одлучан начин, своју приврженост вери наших отаца и матера - светом Православљу“, подстиче Његово Блаженство Митрополит.

„Будимо храбри, не бојимо се и покажимо своју верност светој Православној цркви. Нека нас Свемогући Бог благослови у овом важном делу“, закључује предстојатељ свете Пољске правослоавне цркве.


Извор: https://orthochristian.com/138809.html

(са енглеског превела Сања Симић де Граф)