Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Бог хоће да се сви спасемо

 

У четвртак, 10. јуна 2021. године, када Црква Божја прославља Вазнесење Господње - Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у Ђуриселу, где је прослављена храмовна слава.


Звучни запис беседе


Саслуживали су протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Јадран Димовски, јереј Ненад Милојевић, јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

Чтецирали су Господа Лазар Коларевић и Василије Тешић, а за певницом су појали “Србски православни појци” из Београда.

На Литургији је био велики број окупљених верника, а посебно деце из Основне школе “Милоје Симовић” која су активним учешћем у Литургији и причешћем допринела свечаности овога дана са својим вероучитељем Рајком Сеновићем.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован обратио се верном народу пригодном беседом нагласивши да нас света Црква позива горе где нам је Господ припремио место. “Хоћемо ли ми да заузмемо то место које нам је Господ припремио зависи од наше вере и од наше смирености. Господ Исус Христос се јесте вазнео, али нас није оставио на данашњи дан. Он је охрабрио не само уплашене ученике, већ је охрабрио цео род људски. Страх је био у ученицима, али Господ не оставља уплашеног човека ако у себи има вере и страха Божјег. Господ нам је оставио мир, али не људски, него мир који вечно траје, мир који човека подстиче на веру и живот у Цркви. Бог хоће да се сви спасемо. Свети апостол и јеванђелист Лука нам говори да када се Христос узносио на небо, ученици су му се поклонили и вратили се са радошћу, зато што им је Господ обећао да ће им послати Духа Светога и то обећање се испунило. Зато се на сваком богослужењу молимо да сиђе на нас Дух Свети и да нас упути.” Епископ Јован је у беседи нагласио важност праштања и да је коначна победа у Христу и зато не смемо да губимо наду. “Нада је Бог наш, зато говоримо на Литургији слава теби Христе Боже наш надо наша. Ми хришћани треба да се држимо уског пута јер ћемо тако показати онима који иду широким путем да се врате”.

Одмах након заамвоне молитве, епископ, свештенство и верни народ кренули су у крсни вход. Након входа испред храма je пререзан славски колач.

После малог послужења у порти цркве, благодарење Богу је настављено трпезом љубави коју је ове године припремио господин Милош Николић из Драгобраће са својом породицом. У току трпезе љубави старешина храма протојереј Милан Живановић се обратио поздравном беседом Његовом Преосвештенству Епископу Јовану, часним оцима и присутним верницима са захвалношћу и благодарношћу Богу на прелепом сабрању, истакавши наду да ће у будуће бити још више верника током целе црквене године.


Извор: Епархија шумадијска