Type Here to Get Search Results !

Монах Николај рукоположен у ђакона: Сво Небо је на помоћ онима који иду за Христом

 

Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, 10. јула, служио је са свештенством Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру током које је прво рукопроизвео монаха Николаја, сабрата Манастира Светог Николе на Ободу, у чин чтеца а потом у ипођакона, а током службе у чин ђакона.


Говорећи о овој великој радости у Цетињском манастиру, које нас је Господ удостојио уочи празника Светих апостола Петра и Павла, владика Јоаникије је казао да је нови јерођакон Николај као млад одлучио, послушавши ријеч Божију, да узме крст свој и да иде за Христом, одрекао се свијета и свих повластица које даје овај свијет ради Царства небескога, које је већ овдје присутно а чија свјетлост осјењује све правовјерне. Господ Исус Христос је једини првосвештеник, а свештеници, ма у ком чину да су, саслужитељи Христови, поучио је сабране изабрани Митрополит:

“На Светој служби Божијој Христос се открива као архијереј који је невидљиво присутан, а ми као његови саслужитељи, превасходно свештеници у олтару, али и сви хришћани јер сваки онај који је удостојен преко Светога крштења и свете вјере да буде учесник ове службе, он врши свештену службу”, рекао је владика.

Појашњавајући да је свачија служба јасно одређена, казао је да не треба помијешати свештенство које је у олтару са свештенством којем припада сваком хришћанину. Хришћани заједно са свештеницима учествују у вршењу Светих тајни Христових, али, даље је објаснио, они који су у олтару имају посебну службу и посебну благат па се зато и призива додатна благодат Светога Духа.

“Свако добија благодат на Светоме крштењу, а ова благодат која се даје на рукоположењу је додатна и посебна. Низпошиље се од вјечног архијереја Христа благовољење Бога Оца, благодат Светога Духа, која чини ђакона ђаконом, свештеника свештеником, епископа епископом, и ни на који други начин та благодат не може да се добије. Зато они који су удостајени те Свете службе треба да се труде и буду непоколебљиви и истрајни јер ова благодат која се даје, као и свака друга благодат, треба да се умножава”, бесједио је владика, подсјећајући да се она умножава молитвом, трудом, постом, светом и ревносном службом, творењем Божијих заповјести, смирењем, трпљењем и осталим врлинама.

По његовим ријечима човјек се понекад пред проблемима које има осјећа као потпуно немоћан и чини му се да ће га ти проблеми, тешкоће, искушења прегазити.

“Али то су они часови искушења и тада треба бити чврст, стамен и издржати. Тада човјек не смије да дозволи да уђе страх у његово срце него да се охрабри у Господу, који по својој милости, доброти и љубави притиче у помоћ. И Свети анђели, арханђели и светитељи Божији притичу у помоћ, сво Небо је на помоћ онима који носе крст Господњи и иду за Христом”, рекао је изабрани Митрополит црногорско-приморски још једном истичући да су сви становници Царства небескога на помоћи онима који теже Царству небескоме и да је најважније да је Господ са својом Пресветом Мајком, са Светим анђелима, арханђелима и са свима светима, увијек са нама.

Подсјетио је да наш живот у Цркви Свети апостол Павле види као живот у заједници са Свима светима: у заједници Духа Светога.

“Наша је заједница таква да када смо на Светим службама прожима нас благодат и свјетлост и радост Духа Светога, да имамо једно осјећање, једну мисао, једну вољу, једно стремљење према Царству небескоме. Да се отворе наша срца што више, да у њих уђе свјетлост и радост, освећење и пуноћа духовне радости и благодати и милости Божије – таква је наша Света служба, таква је наша вјера хришћанска.”

Оцијенио је да због наших слабости има и доста тешкоћа те да “зато сваки свештенослужитељ треба да се бори, да буде чврст, истрајан у посту, молитви, смирењу, покајању трпљењу, поуздању у Бога, и онда ће неизоставно доћи благодат Божија да укријепи свакога хришћанина”.

“А посебно свештенослужитеља. Да га ослободи од свих страхова, да увијек иде напријед, да му да силу и благодат, мудрост и радост у тој Светој служби, да врши дјело Божије”, рекао је Високопреосвећени изабрани Митрополит Јоаникије.

По његовом мишљењу данас свештеници имају посебан задатак пошто су се тешкоће умножиле због наше раслабљености. Указао је на то да људи више нијесу тако чврсти карактери, нити издржљиви истрајни као што су били раније. Иако смо јаки када се саберемо, када смо на службама, литији.. врло брзо се отуђујемо, а искушења вребају дјецу, омладину и родитеље, и свакога човјека.

“И зато свештеници, свештонослужитељи, монаси, монахиње, треба да уносе што више ведрине, оптимизма, радости, да буду покретачи, да увијек мотивишу вјерне на добра дјела. А најважније је да се сабирамо на свете службе Божије, да примимо благда Светога Духа преко молитве и Светих тајни, да се укријепимо и оснажимо, а када изађемо из храма оно што смо добили да умножавамо у овоме свијету”, рекао је владика Јоаникије. Додао је да благодат и радост преко Светих тајни које смо добили у храму, нијесмо добили да би их задржали само за себе него да их умножавамо и ширимо. Посебно је нагласио да се вјера не намеће већ се прима, шири, даје, расте, напредује те да је она ненаметљива као ваздух, вода, као свјетлост, и да је саприродна нашем бићу.

Даље је говорио о томе како је велики благослов за свакога од нас када сретнемо хришћанина и да нам је Господ понекад преко најпростијега хришћанина дао лијепе поуке. Поручио је да је најважније живјети хришћански, па и онда кад се каже мало или се ништа не говори, сами живот хришћана говори много.

“Али ако направимо обрнуто ситуацију па говоримо много, а не живимо тако, онда све губи смисао и правац оде у ћорсокак. Дакле, најважније је да живимо хришћански, да будемо хришћани на дјелу и да будемо свештонослужитељи како Бог заповједа, онако како је то Црква устројила, како је Господ Исус Христос установио и како је то Њему угодно. Нека буде на радост нашем новом јерођакону Николају и његовоме братству примање ђаконскога чина, да напредује у врлинама хришћанским, да донесе и радост Цркви, посебно своме братству и свима вјерниима. Амин Боже дај и на многаја и благаја љета”, казао је на крају архијерејске бесједе Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска