Type Here to Get Search Results !

Прота Драган Станишић: Имајући вјеру Св. Василија Острошкога, имамо осветљено сво биће своје

 

У трећој недељи по Духовима, 11. јула 2021. љета Господњег, када се наша Света црква молитвено сјећа Светих мученика дабробосанских и милешевских и Преноса моштију Светих бесребреника Кира и Јована,  у Горњем манастиру Острогу служена је Света литургија.


Послије прочитаног Јеванђеља, сабраном вјерном народу ријечима пастирске бесједе обратио се протојереј-ставрофор Драган Станишић који је поручио да имајући Цркву и долазећи на Свету службу Божију примамо вид, имамо око Цркве и вид Светог Василија Острошкога, коме приступамо и молимо се да имамо његов вид.

Тумачећи данашње јеванђељско зачало у коме се каже да је око свјетиљка тијелу, о.  Драган је поучио вјерне да је најдубљи вид управо вјера Христова, и да имајући вјеру Светог Василија Острошкога имамо осветљено, освештано, сво биће своје. По његовим ријечима управо они који имају кварно око и затамњен поглед, нажалост, владају епохама, владају и овим вијеком и овим данима, и постају закон свијета.

“Али Господ таквима каже да треба да се очисте, да прогледају, а нама који хоћемо да имамо здрав вид, да имамо око Духа Светога и око Христово, око Светога Василија, каже: не брините се за то зашта се брину они који су већма слијепи, сасвим уроњени у оно што је пролазно. Јер је, каже Господ, већма важнија душа од тијела, а тијело од одијела”, бесједио је о. Драган, објашњавајући да се не треба бринути већма за оно што је мање важно, “јер ако се бринете за оно што је веће у односу за оно што је мање, Господ ће вам придодати то што је мање важно”.

Кроз ову јеванђелску ријеч, ми видимо, казао је, да је у животу човјека важно да види, да прогледа, али он може да прогледа само ако је чиста срца, ако вјерује, ако му није вид помућен:

“Ако му је вид помућен, замрачен, ако је слијеп, он не види оно што је Божије, о таквом виду говори данашње Јеванђеље. Нека би Господ Бог дао да вид свих вас, који сте овдје дошли да приступите Светом Василију, постане кристално јасан што се тиче онога што је за вашу корист, а то је да вјерујете Бога својега, да вјерујете Христа, да вјерујете своју крсну славу, да чувате своје наслеђе српско православно, да будете часни и поштени, простодушни, радосни. Имајући ову јеванђелску ријеч, ми овог трена не помишљамо никако да будемо покварени, слијепи, непослушни, већ да будемо видовити, искрени, да будемо вјерни, да будемо Свети. Амин Боже дај”, казао је протојереј-ставрофор Драган Станишић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска