Type Here to Get Search Results !

У понедељак почиње Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки”


Међународна духовна академија “Свети Јевстатије Превлачки” (26-30. јула)  почеће у понедељак Светом архијерејском литургијом у свештеној царској ларви Манастиру Светог Архангела Михаила – Михољској превлаци код Тивта, са почетком у 9 часова. Традиционално превлачко саборовање биће посвећено блаженопочившем Митрополиту Амфилохију који је идејни творац и са чијим благословом је овај симпосион радио, саопштили су организатори.


Раднио дио Превлачке духовне академије својим поздравним словом отвориће изабрани Митрополит црногорско-приморски и егзарх Светог трона Пећког г. Јоаникије, а након њега сабранима ће се обратити архимандрит Бенедикт, игуман превлачки.

Oвогодишњу МДА својим свједочењем о личности, дјелу и мисији Митрополита Амфилохија започеће протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а послије њега ће говорити Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован.

Иако је објављена сатница предавања само за први дан овог симпосиона, организатори су најавили да ће међу овогодишњим учесницима МДА “Свети Јевстатије Превлачки” бити: академик Матија Бећковић, професор др Богољуб Шијаковић, професор др. Милош Ковић, свештеници Оливер Суботић и Александар Јовановић из Београда…

Организатори подсјећају да је ово прва година  без присуства зачетника и главног покретача овог окупљања, блаженопочившег Митрополита Амфилохија, и да је то један од разлога да оно буде тематски и молитвено њему посвећено.

“Овај велики пастир Православне цркве није само идејни творац нашег богословско-философског симпосиона, него и велики покретач обнове духовног живота у Црној Гори. Митрополита Амфилохија с правом сматрамо обновитељем активне дјелатности бројних и древних цркава и манастира у Цетињској митрополији; црквене просвете и мисије; просвећења омладине и њеног враћања исконском образовању, а онда, самим тим, сматрамо га и обновитељем оне древне и живе везе између Боготражитељства и молитве на једној и рационалног научног промишљања на другој страни. Тога је, међу бројним сличним дјелатностима, свједок и ова наша Превлачка духовна академија, и зато је ове године тематски и молитвено посвећујемо његовој личности”, истакли су организатори  IV Међународне духовне академије “Свети Јевстатије Превлачки”.


Извор: Митрополија црногорско-приморска