Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј служио четрдесетодневни помен архимандриту Лазару, игуману манастира Заграђе


Његово преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј викар Патријарха српског служио је на празник Воздвижења Часног Крста, у понедјељак 27. септембра у Храму Светих апостола Петра и Павла на Топчидеру, Београду, четрдесетодневни помен блаженог спомена архимандриту Лазару, игуману манастира Заграђе .


Овом приликом сабранима се обратио владика Јеротеј, подсјетивши да је блаженог спомена архимандрит Лазар прије 30 година долазио у овај храм и “појао у овој пјевници заједно са некима од нас који смо овдје присутни” те да је био један од пионира у византијском појању.

“Ушавши у неким зрелим годинама у Цркву као већ изграђени умјетник, он је тражио оно божанско, оно непролазно, и то је тражио прије свега у црквеној умјетности”, бесједио је Преосвећени Епископ Јеротеј, истичући да је о. Лазар био познат фрескописац који је осликао бројне светиње.

Додао је да је о. Лазар обнавио манастир Светог Јована Крститеља – Заграђе, да га је не само саградио већ и осликао, окупио братство и сабирао народ.

“Он је обнављао тај храм и он је обнављао њега. Он га је изграђивао и храм је изграђивао њега. И испунио је ту своју мисију, на крају га је и осликао. И Господ га је не само убројао у своје монахе и свештенике, јер је добио и дар свештенства, да и на тај начин служи Господу, него га је даровао и веома узвишеном титулом која постоји у нашој Светој цркви, а то је титула ктитора”, казао је владика, објаснивши да је он био један од ктитора те велике светиње тако да ће се његово име памтити и спомињати у њој све до краја свијета и вијека.

Послије кратке болести преселио се у Царство небеско, али је, како је казао, свима нама оставио аманет и примјер како да слиједимо његов пут као што је и он слиједио пут Светога Јована Претече, коме је и посвећен манастир Заграђе.

“Данас, у овај дан, његова душа излази пред Господа и ми смо се молили Господу да га прими у своја рајска насеља, и ја дубоко вјерујем да га је примио, гдје ће његова душа да чека Други величанствени долазак Господњи, када ће бити опште васкрсење мртвих и када ћемо сви заједно као људи да вјечно обитавамо у Царству Христовом”, закључио је Његово преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј викар Патријарха српског.


* * * 


Јеромонах Лазар (Стојковић), игуман манастира Светог Јована Крститеља – Заграђе, у Господу се упокојио уочи празника Преображења Господњег, 18. августа 2021. године.

Игуман Лазар је рођен 29. априла 1958. године у Хајдучици, у Банату. Гимназију је завршио у Новом Саду, а Факултет примењених уметности у Београду.

Рукоположен је у чин јерођакона на Светог Прокопија 21. јула 2000. године у Јован Долу, метоху манастира Острог, а у чин јеромонаха у манастиру Подмалинско 21. септембра 2005. године. У манастир Заграђе дошао је 2001. године, када је у току била обнова те светиње, задужбине Херцега Стефана Вукчића Косаче из 15. вијека, изнад саставака Пиве и Таре, мјеста гдје почиње Дрина, а подно Соко града.

Великом љубављу, трудом и духовном снагом отац Лазар је из рушевина подизао и саградио манастирски комплекс, а потом и осликао обновљену манастирску цркву, гдје је сабирао народ Црне Горе и Херцеговине. Отац Лазар је био веома познат фрескописац, који је осликао бројне светиње Српске цркве, не само у Црној Гори, већ и у Србији и Републици Српској. У Епархији будимљанско-никшићкој је украсио манастире Јован До, Жупу Никшићку, Подмалинско, Заграђе, као и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, а средства од свог монашког рукодеља улагао је у обнову Заграђа.

Манастир Заграђе је 29. септембра 2019. године освештао тадашњи Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са више владика Српске цркве, међу којима и тадашњим Епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем. Том приликом игуман Лазар је одликован највећим одликовањем Епископије будимљанско-никшићке – орденом Светог Георгија Побједоносца I степена.

Игуман Лазар се упокојио у Београду, гдје је био на лијечењу.


Извор: Митрополија црногорско-приморска