Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Марко Пајчин у емисији "Врлинослов": Православни хришћанин настоји да његов животни сапутник буде црквено биће


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протонамесник Марко Пајчин, настојатељ храма Свете Тројице у Неготину. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, отац Марко је говорио о савременим изазовима и хришћанском браку.

У уводном делу свог надахнутог и надасве поучног излагања отац Марко је говорио о установљењу свете Тајне брака, почев од стварања човека, до самог објашњења светотајинског значаја свете Тајне брака. Говорећи о смислу и циљу хришћанског брака отац Марко је указао да се одговор на то питање налази у чињеници да је човек биће заједнице, те да је позван да превазилази сваки вид егоизма, индивидуализма и самодовољности. 

Према речима госта овонедељног издања емисије "Врлинослов", света Тајна брака је са биолошког нивоа уздигнута на вишу духовну лествицу у Новом Завету. Православни хришћанин настоји да његов животни сапутник буде црквено биће, поучио је из пастирског искуства настојатељ Светотројичног храма у Неготину. 

Према мишљењу уваженог госта, највеће искушење савременог хришћанског брака је губитак трпљења. Вођен овом болном истином отац Марко је упутио савет рекавши да је од изузетне важности да брак сагледамо светотајинским погледом, а то ће допринети смањењу развода бракова и свих девијација које прате искушења. 

Љубав је могућа тек у браку, подсетио је протонамесник Марко Пајчин и рекао да Господ првобитну полетност и заљубљеност не укида, већ је уздиже на виши и озбиљнији ниво који доводи до праве и истинске љубави. 


Приредио:

катихета Бранислав Илић