Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Без Христа овоземаљски живот више личи на смрт него на живот


Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача црква Светог Петра Цетињског у Спужу данас је прославила своју славу. По благослову блаженог спомена Митрополита Амфилохија слава овог храма увијек се слави у прву недјељу по празнику Светог Петра Цетињског.


Светом службом началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а саслуживали су му даниловградски свештеници, протојереји Жељко Ћалић, Предраг Катанић и Станислав Татић, и цетињски јерођакон Сионије (Зорић).

Након благосиљања славског колача Митрополит Јоаникије је одржао празничну архипастирску бесједу у којој је казао да сви који повјерују у Христа прелазе из смрти у живот.

“Без Христа овоземаљски живот више личи на смрт него на живот. А Господ је говорио за себе, али је то и откривао, и то је откривено свакоме који у Њега вјерује: Ја сам васкрсење и живот”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да нам је Господ, исто тако, дао да се окупљамо око Њега и Његових светих.

Свети Петар Цетињски, у чијем храму је данас служена Литургија, је, подсјетио је Владика, донио слободу овоме крају.

“Он је улио нову радост у срца Бјелопавлића и Пипера послије побједе на Мартинићима и нарочито послије побједе на Крусима. То је била величанствена побједа, које не би било без јединства народа. А народ се, свакако, бне би ни окупио ни објединио да није имао око кога. А Свети Петар је у име Божје позвао народ да се обједини и прекорио га што је раније био нејединствен док је он био у Русији: Тако је Махмут паша кстигао до Цетиња и запалио манастир”, подсјетио је Владика.

Владика Јоаникије је нагласио да је Свети Петар Цетињски остао у души свога народа с којим је дијелио и зло и добро.

“Прво је Црногорце благим ријечима поучавао, учио их правој и истинитој вјери, и врлини и честитости, али морао је употребљавати и оштру ријеч и опомену, па понекад и клетву” подсјетио је он.

Рекао је да би многи отишли на зло да није било светитељеве клетве.

“Као што и данас многи иду на зло и на проклетство”, рекао је он.

Владика је рекао да ће Свети Петар Цетињски бити све више и више присутнији у своме народу и да када год говоримо о њему, ми говоримо о правој, старој, јуначкој, честитој и благословеној Црној Гори.

“Те Црне Горе, хвала Богу, има и данас. Остало је доста, само ако ми то не упропастимо. А треба то да сачувамо”, поручио је Митрополит Јоаникије.

На крају богослужења кумови славе Милош, Срђан и Ђорђе Милоњићи уручили су Митрополиту Јоаникију вриједан поклон – архијерејску панагију.

Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.


Извор: Митрополија црногорско-приморска