Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије служио Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Дуга морачка


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Алексија, Човјека Божијег Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова у манастиру Дуга морачка. Саслуживали су му протојереј Предраг Шћепановић, јереји Милош Лучић и Велимир Бугарин и јерођакон Сионије (Зорић).


У литургијској проповиједи Владика је рекао да цио Часни пост има за циљ да се достојно и за наше спасење поклонимо страдањима Христовим, Његовоме распећу, Његовоме крсту, Његовој смрти и гробу Господњем.

“Да бисмо се очистили и да би из дубине душе осјетили дјело спасења рода људскога које је Господ Исус Христос учинио. И наравно, као врх свега, да бисмо се удостојили да прославимо тридневно васкрсење Христово из мртвих и Његову побједу над смрћу”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је завршна недјеља Часнога поста по свему изузетна.

“И зато се и зове Великом недјељом јер нас уводи у велика дјела Господња. И не само то, него нас чини, милошћу Божјом, и саучесницима великих дјела Божјих. Страдање Христово није само страдање једног човјека овдје на земљи него је Његово страдање принос Господу за цио род људски, искупитељно страдање да би нас Господ удостојио очишћења од наших грехова, ослобођења од страсти, од ђавола, од страха смртнога, да би нас вратио у наручје Богу и Оцу и усиновио, да би нас учинио синовима и кћерима Оца нашега небескога”, казао је Владика.

Казао је да се та космичка драма Христових страдања највише одсликава у нашем срцу, нашем уму и нашем бићу.

“И они који посте, који се труде у току овога поста у славу Божију, они ће се неизоставно удостојити да буду у заједници са Христом и на Велики четвртак на Његовој Тајној вечери, и на Велики петак гдје ће састрадавати са Господом, и на Велику суботу гдје ће сосзерцаваљти тајну Његове смрти и Његовога силаска у доње свјетове, али и силаска у дубине наших душа гдје су се многи мракови накупили да бисмо се изнутра освијетлили Његовом свјетлошћу, Његовоим благодаћу и Његовом милошћу. И да бисмо се удостојили да прославимо празник васкрсења Христовога и да се дотакнемо тајне новога живота и вјечне заједнице са Христом”, објаснио је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је Христова побједа над смрћу таква да нас чини потпуно и савршено учесницима те побједе.

“Јер, Господ Исус Христос није извојевао ту побједу сам за себе него да би све нас удостојио да будемо сапричасници Његове побједе и његове вјечне славе. Ту благодат и ту милост имају само хришћани, ако ће да живе како ваља – као хришћани”, закључио је Митрополит Јоаникије.

Владика је на крају богослужења благосиљао славски колач поводом имендана монахиње Алексије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска