Type Here to Get Search Results !

Сабрање у радости и љубави - Час Верске наставе у храму


У навечерје празника Благовести, 24. марта/6. априла 2022. године, ученици другог, четвртог и шестог разреда из ветерничке Основне школе "Михајло Пупин", који похађају часове верске наставе, посетили су храм Преподобног Симеона Мироточивог и у наведеном храму присуствовали овонедељном часу Верске наставе. 


Љубављу свештенства храма Преподобног Симеона Мироточивог, одобрењем управе Основне школе "Михајло Пупин", сарадњом родитеља и трудом надлежног вероучитеља, у данима Великог поста - свете Четрдесетнице одржан је први у низу практични час из Верске наставе. 

У оквиру практичног часа вероучитељ Бранислав Илић је ученицима говорио о значају храма као месту сабрања и дому молитве, а потом је ученике упознао са свим деловима храма и њиховој богослужбеној намени. 

Била је ово прилика да ученици другог, четвртог и шестог разреда, поставе свом вероучитељу питања на теме из духовног живота. Будући да је велики број питања био усмерен на тему хришћанских врлина и нашег односа са Богом и ближњима, вероучитељ Бранислав Илић је своје ученике поучио, поред осталог рекавши: Драга децо Божја, ви сте деца Светога Саве и ви сте најлепши украс овога света. Живопис (фреске) које видите у овом храму много тога вам говоре сликом, а порука свих светих ликова који су изображени на иконама је увек иста: Позив на напредовање у врлини. Љубав је смисао нашег живота и љубав у Христу је једина мера нашег односа према Богу и једних према другима. Када су љубав и врлина наш центар, онда ће све остало у нашем животу бити на свом месту. Трудите се да волите једни друге и да се радујете једни другима, јер по томе ће Бог препознати да сте Његова истинска деца и следбеници. Као Ваш вероучитељ трудим се и трудићу се да вам будем сапутник на путу врлине и сваког доброг дела, јер љубав у Христу и наша братска љубав коју требамо да имамо међусобно, јесу наша лична карта и знак препознавања да следимо пут Христов. 

На крају часа у храму вероучитељ Бранислав је заблагодарио управи школе, разредним и одељенским старешинама и родитељима на сарадњи и подршци да се овонедељени редовни час Верске наставе из школске учионице измести у учионицу над учионицама - храм Божји. У плану је да се други практични час одржи пред крај школске године, што ће бити круна рада у овој школској години, али и прилика да се узнесе благодарност Богу на свим доброчинствима. 

Један део ученика изразио је жељу за фотографисањем испред храма, а наведене фотографије доносимо у прилогу ове вести.