Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије на представљању нове књиге песама г. Игора Мировића


У Библиотеци града Београда 18. маја 2022. године је представљена нова, четврта књига поезије песника г. Игора Мировића, широј јавности познатијег као председника Покрајинске владе Војводине, известила је РТВ. Овом догађају су дворани Одељења уметности Библиотеке града присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало, глумац и редитељ Радош Бајић, глумица Аница Добра и бројне друге званице и посетиоци, а о књизи коју је објавила ИК "Лагуна" су говорили писци њеног предговора и поговора - песници Матија Бећковић, Иван Негришорац и Селимир Радуловић.


У непланираном обраћању окупљенима, Патријарх Порфирије је честитајући Мировићу на збирци песама, између осталог рекао да је "сваки човек и поета, зато што је сваки створен по слици и прилици Божјој", пренела је РТВ.

"А Бог је поета... Творац, онај који ствара. Ми смо по слици Божјој створени, ми смо поете. То је дато и задато и треба да се потврдимо као поете. Иако смо поете, мали број је оних који су успели да дођу до подобија поете, то јест творца. Један од њих јесте Игор...", рекао је Патријарх Порфирије.

Академик Бећковић је оценио да се стара изрека "ко пева зло не мисли" "односи и на нашег песника Мировића". "Са свих екрана се труде да је живот превазишао поезију, да је лишена моћи, а песници значаја, да су прошла времена поезије... За све то као да песници не хају и на путу за логос не дижу руку од матерњег језика", рекао је Бећковић.

Селимир Радуловић је истакао да је Мировић старим и новим песмама "дао леп допринос савременом српском песништву", певајући о савременом човеку и свету који нестаје у чељустима греха, на хоризонту панонског крајолика и српског патриотизма. "Три десетлећа је Мировић у власти снова, али и политике, у власти два наизглед супротстављена света... Песник или политичар? И једно и друго, не видим разлога да и надаље не буде тако и да га светло у светионику води и даље", рекао је Радуловић.

Иван Негришорац је рекао да га је Мировић заинтересовао још као млад песник, а данас је као песник уредан, грађански фин, и један од ретких политичара којима је изузетно стало до политичке културе у нашем амбијенту. Према његовим речима, у Мировићу се налази дечак песник који чува чистоту доживљаја да би могао да је преточи у поезију, а његов таленат са годинама добија све богатије форме.

Мировић је заступљен у антологијама "Српски север" Драшка Ређепа, "Пелуд света" Пере Зупца и "Песници Новог Сада" Зорана Ђерића, а његове песме су превођене на румунски, мађарски, словачки и македонски језик.


Извор: Радио Слово љубве