Type Here to Get Search Results !

Епископ врањски Пахомије прославио имендан


У навечерје прославе свога имендана, 27.маја 2019.године, Епископ Пахомије је служио  празнично бденије у манастиру Светог Николе у Врању, уз саслужење свештенослужитеља Епархије. 


Сутрадан на сам дан празника Преподобног Пахомија Великог 28. маја 2022. године, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николе у Врању. Епископу су саслуживали игуман манастира Преп. Прохора Пчињског архимандрит Методије (Марковић) и свештенослужитељи Епархије. За певницом, ово торжествено и радошћу испуњено молитвено сабрање, ангелским појањем улепшале су монахиње из манастира Светог Стефана Горње Жапско.

У току Литургије, славски колач, вино и кољиво, које је за свој имендан припремио слављеник Епископ Пахомије, благосиљао је архимандрит Методије (Марковић).

На крају Литургије, као што је негда Св. Пахомије Велики поучавао верно стадо Сунца правде - Христа, а које се у великом броју окупљало око њега, Епископ Пахомије је укрепио све присутне беседом, тумачећи прочитани одељак из Јеванђеља, напоменувши да је свакоме од нас дат Крстоваскрсни пут којим је ишао и сам Господ и сви Његови свети угодници, те да при свакој муци не требамо роптати већ кротко и смирено трпимо све оно што нам Господ шаље. Затим се захвалио свима који су у протеклих 30 година архијерејске службе сарађивали са њим, подсетивши све нас да је на данашњи дан, на његов имендан 1992. године, на Светом архијерејском Сабору СПЦ, изабран за Епископа врањског.

Након тога, присутнима се обратио протојереј-ставрофор Небојша Стојадиновић и у име свију присутних честитао имендан нашем Пастиреначалнику, рекавши да су труд и жртва Епископа Пахомија за ових 30 година не мерљиви, нарочито на пољима градитељске и духовне обнове Епархије врањске. На крају је отпевано многољетствије слављенику. 


Извор: Епархија врањска