Type Here to Get Search Results !

Иди к мраву лењивче, гледај путеве његове и испуни се мудрошћу (Приче Сол. 6, 6)

Иди к мраву лењивче, гледај путеве његове и испуни се мудрошћу (Приче Сол. 6, 6)


Воља је Творца, који нас је послао у овај свет, да делујемо док смо у свету. Сам Господ Исус заповеда: делујте, стражите! Он похваљује оне који умножавају дате им таланте, и осуђује лењивце који своје таланте закопавају. Своје време на земљи он назива службом и вели, да није дошао да Му послуже него да Он послужи. Он узима за пример Оца Свога небеског и вели: Отац мој до сада делује, и ја делујем. Делујте докле светлост имате, наређује Он ученицима Својим.

О, страшне срамоте за човека, када му се за пример вредноће истиче мрав, једна бесловесна твар! Но кад човек не уме да се угледа на вредноћу Бога, нужно је упутити га да се угледа бар на мрава. Мрав цело лето ради и спрема себи зимницу. Спремамо ли, браћо, и ми зимницу, коју ћемо отворити и показати после смрти? О, да не изађемо празних руку пред Онога, који нам пуним рукама даје док смо у овом животу!

Лењост је један од смртних грехова. Јер умртвљује душу у човеку. Лењо тело је гнездо порока; лења душа насеобина ђавола.

Господе Свемогући, који си сав мир и сав делатност у исто време. Избави нас од погубне лењости, и покрени нас Духом Твојим Светим на сва дела блага, ради спасења душа наших. Теби слава и хвала вавек. Амин.


Свети владика Николај охридски и жички

Рубрика