Type Here to Get Search Results !

Прослављена слава Епархије врањске


У Епархији врањској свечано је обележена Епархијска слава - Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски, која се ове године празновала заједно са Духовским уторком.


Звучни запис беседе


У навечерје празника, 13. јуна 2022. године, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је служио празнично бденије у Свеправославном центру "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски", где је рођен Свети ава Јустин. Епископу су саслуживали свештенослужитељи Епархије. 

Сутрадан, на сам дан празника 14. јуна 2022. године, када наша Света Црква прославља Светог мученика Јустина философа и Преп. Јустина Ћелијског и Врањског, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је служио Свету архијерејску Литургију у Свеправославном центру. Епископу су саслуживали игуман манастира Преп. Прохора Пчињског, архимандрит Методије (Марковић) и свештенослужитељи Епархије. 

Поред мноштва верног народа и дечице, Литургији су присуствовали припадници Војске Србије, професори и наставници школских установа и други.

Након прочитаног одељка из Јеванђеља, поучном беседом обратио се протојереј-ставрофор Александар Јовановић, који је том приликом говорио о животу и делу Светог аве Јустина. 

У току Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резање славских колача које су за ову прилику припремиле овогодишње куме славе: госпођа Танкосава Гачић из Врања, госпођа Венка Петровић из Врања и госпођа Тања Јовић из Нерадовца, док је испред Јустинове омладине била кума госпођица Ивана Гачић. 

На крају Литургије, Епископ Пахомије се обратио поучном беседом, рекавши да су се ова два светитеља удостојила онога места које је Господ наш Исус Христос дошао да дарује свакоме човеку кога Он шаље у свет, а то је Царство Небеско и вечни живот. Та два светитеља су нама и пример и помоћници на које треба да се угледамо, на њихову ревност и љубав према Господу ако хоћемо да постигнемо оно место где се они налазе.

По завршетку Литургије, Епископ Пахомије је поделио дипломе и награде ученицима веронауке, који су били најуспешнији на Епархијском окружном такмичењу основних и средњих школа одржаног 28. маја и 04. јуна ове године.

Након тога, приказан је Културно-уметнички програм, у реализацији ученика веронауке Пољопривредно-ветеринарске школе "Стеван Синђелић" Врање, Гимназије "Бора Станковић" Врање, ОШ "Бранко Радичевић" Врање и ОШ "Радоје Домановић" Врање, а по завршетку програма уприличена је славска трпеза љубави за све присутне. 


Извор: Епархија врањска