Type Here to Get Search Results !

Ђакон Драган Станојевић о позиву Господњем галилејским рибарима: Господ се јавља људима који раде!

У Светом јеванђељу по Матеју, зачалу 9, описан је сусрет Господа Христа са рибарима из Галилеје, које Он позива да Га следе и, уместо ловци рибе, постају ловци људи. 


„Професија рибара подразумева страст за уловом, а њихова мрежа симбол је речи којом се људи придобијају за проповедање вере. Господ бира рибаре зато што су они имали ту потребу да нешто задобијају, не само за себе, већ и за своје породице и друштва у ком су се налазили“, објаснио је ђакон Драган Станојевић, свештенослужитељ при Храму Покрова Пресвете Богородице и наставник веронауке у Ваљевској гимназији и Основној школи „Владика Николај Велимировић“. 

Рибари постају апостоли - посланици који су извршавали реч Божју, придобијајући друге људе који су наставили да раде за заједницу- Цркву Божју. Као што видимо из овог одломка, Господ се јавља људима који раде. Не јавља се некоме ко је у доколици, ко се досађује. Јако је важно да људи раде, јер нас нечастиви лако запоседне ако не радимо ништа. Јавља се браћи, јер на тај начин симболично наглашава значај породице“, истакао је ђакон Драган Станојевић.


Извор: Радио Источник