Type Here to Get Search Results !

Празнично торжество у Врању

Прослава храмовне славе Саборног храма Свете Тројице и славе града Врања - Духовски понедељак, прослављени су дводневним свечаним и торжественим догађајима. 


Најпре је у навечерје Духовског понедељка 12. јуна 2022. године у Саборном храму Свете Тројице извршен дочек верне преписке Чудотворне иконе Богородице Тројеручице и моштију Светих из манастира Светог Николе у Врању.

Након њиховог дочека, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је служио Јутрење са читањем Акатиста Чудотворној икони Богородици Тројеручици, уз саслужење свештенослужитеља града Врања. 

Сутрадан, на сам дан прославања храмовне и градске славе, 13. јуна 2022. године, Његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије је служио Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Епископу су саслуживали игуман манастира Преп. Прохора Пчињског, архимандрит Методије (Марковић) и свештенослужитељи Епархије. Благолепију овог сабрања допринело је појање хора "Свети краљ Милутин" при цркви Светог краља Јована Владимира из Београда и монахиње из манастира Светог Стефана Горње Жапско. 

Поред верног народа, Литургији су присуствовали: Градоначелник града Врања господин Слободан Миленковић са сарадницима, председник Скупштине града Врања господин Дејан Тричковић са сарадницима, командант 4. бригаде Копнене војске бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, припадници Војске Србије,представници градских институција, установа, културно-уметничка друштва, спортска и друга удружења и други. 

По завршетку Литургије, организована је свечана Литија, најпре око самог Саборног храма, а затим и улицама града Врања. У литији, коју је предводио Епископ Пахомије, учествовали су представници градске Управе, припадници Војске Србије, представници и чланови културно-уметничких друштава, институција, организација, свештенство, монаштво и верни народ. У Литији су ношени престона икона Пресвете Тројице, верна преписка Чудотворне иконе Богородице Тројеручице и кивоти са моштима Светитеља.

По завршетку Литије, Епископ Пахомије је најпре код споменика у центру града извршио Мали помен погинулим војницима и војсковођама за веру и отачаство, а затим у порти храма извршио је чин благосиљања славских дарова и резања славских колача, које су за ову прилику припрепили представници градских власти, на челу са градоначелником града Врања господином Слободаном Миленковићем, као и овогодишња кума славе госпођа Ђурђица из Врања.

Након тога, Епископ Пахомије је честитао славу градским званичницима, овогодишњој куми славе, свим грађанима града Врања, као и братству Саборног храма, и у беседи крепећи све присутне говорио о значају заједничарења свих нас у Духу Светоме, умножењу таланата које нам је Господ даровао, рекавши да се Педесетница није завршила тадашњим силаском Светог Духа на Апостоле, већ да се она и даље дешава, као и да свако од нас има личну Педесетницу онда када се крштава "у име Оца и Сина и Светога Духа".

Том приликом обратио се и Градоначелник града Врања господин Слободан Миленковић, честитајући славу Саборног храма свештенству и монаштву Епархије, као и градску славу градским званичницима и свим грађанима. Он је навео да постоји добра сарадња и изузетан однос који локална самоуправа има са Епархијом врањском. На крају свога обраћања, Епископ Пахомије и  Градоначелник су позвали све присутне на трпезу љубави, која је уприличена у порти Саборног храма, уз приказ културно-уметничког програма.


Извор: Епархија врањска